Cafébaas Alain Poot kandidaat bij Open Vld

 

Cafébaas Alain Poot van Het 13de Gebod op de Grote Markt komt op bij de verkiezingen voor Open Vld. Hij stapt daarmee in de voetsporen van zijn vader Frans en overgrootvader Karel-Jan Frans die jarenlang respectievelijk schepen én burgemeester waren in de Zennestad. “Dat engagement zit in de familie. Ik ben klaar om die sterke traditie verder te zetten”, zegt hij.

Alain Poot (53) baat sinds begin vorig jaar Het 13de Gebod uit op de Grote Markt. Daarmee bracht hij opnieuw leven in het kleinste en oudste cafeetje van Vilvoorde. Al liefst 175 jaar wordt er café gehouden in het kleine pand. Alain bracht na het faillissement weer leven in de brouwerij. Een goede zaak want Het 13de Gebod is het soort iconische bruine kroeg dat met uitsterven bedreigd is.

Nu neemt Alain nog wat meer hooi op de vork. Op 14 oktober staat hij namelijk op de Open Vld-lijst (plaats 33). Daarmee zet hij een rijke familietraditie voort. Zijn overgrootvader Karel-Jan Frans Poot was van 1938 tot 1942 en van 1944 tot 1962 burgemeester van Vilvoorde. En zijn vader Frans was 17 jaar Onderwijsschepen van 1983 tot 2000. Beide waren liberaal. Ook Alain’s grootvader was geëngageerd. Hij verzette zich als journalist tegen de Duitse bezetter in WOII en werd geëxecuteerd. Een bronzen gedenkplaat aan het Vilvoordse stadhuis herdenkt de man.

“Dat engagement zit inderdaad enorm in de familie”, zegt Alain. “Ik wil die traditie nu verderzetten. Het is misschien een late roeping. Maar vroeger ontbrak mij de tijd en misschien was ik er ook wel nog niet klaar voor.”

Alain heeft een duidelijke visie op wat beter moet in de Zennestad. “Er zijn nog veel problemen. Ik wil van Vilvoorde terug een levende en bruisende stad maken waar vanalles te zien is. De Leuvensestraat moet terug opgevuld raken met winkels. Ook aan het onveiligheidsgevoel van de burger moet iets gedaan worden. Iedereen moet ‘s avonds buiten durven komen. Dat hangt ook samen met het feit dat het hier ‘s avonds nogal doods is. Zelfs als het goed weer is zoals nu zie je na een bepaald uur geen kat meer op straat.”

Zijn ambities spreekt hij niet uit. “Alles mag maar niks moet. We zien wel waar we uitkomen… Het voordeel is natuurlijk dat ik met heel veel volk in aanraking kom. Alle leeftijden – van 18 tot 85 – zie ik hier de revue passeren. Ik blijf uiteraard neutraal in mijn café, zoals het een goede cafébaas betaamd… Mensen van alle partijen komen hier over de vloer. Ik heb met niemand een probleem. Er wordt geregeld wat afgezeverd maar ik dring mensen mijn mening niet op en ga zeker niet discussiëren. Ik ben blauw geboren en iedereen weet dat ook.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise