Yannick Carrasco en stad willen voetbalschool oprichten

 

De plannen van Rode Duivel Yannick Carrasco om samen met de stad een voetbalschool op te richten voor jong talent wordt op gejuich onthaald op de pleintjes onder de brug van Vilvoorde. Daar loopt het prille voetbaltalent je letterlijk voor de voeten. Allemaal hebben ze dezelfde droom: profvoetballer worden. Maar daar blijft het al te vaak bij, vindt ook Carrasco die met burgemeester Bonte de krachten bundelt voor het project. Volgens Bonte is de zoektocht naar een geschikte locatie al volop bezig. “Hopelijk kan de school in het voorjaar opengaan.”

Wie in de buurt van de brug van Vilvoorde wandelt moet al pech hebben om er geen jonge voetballertjes te zien shotten. Het is intussen een bekend mekka voor al wat ook maar enig voetbaltalent heeft. “Zelfs op RSC Anderlecht word ik erop aangesproken”, zegt burgemeester Bonte. “Ook daar kennen ze die fameuze pleintjes al. Het is dan ook de trekpleister voor alle jonge voetballertjes in de stad én erbuiten. In zoverre dat we er zelfs op een verzadigingspunt zitten. De pleintjes worden zo intensief gebruikt dat we het zullen moeten vernieuwen. En als profvoetballers als Yannick Carrasco, Nabil Dirar of Mbark Boussoufa er zich laten zien is het er helemaal ‘the place to be’.”

Maar al dat verzameld talent komt te weinig aan de bak als het er echt om gaat. “Er is heel veel potentieel aanwezig maar het wordt té weinig gestimuleerd en begeleid. Daardoor breekt er ook maar weinig talent door. Ze vinden ook hun weg niet naar de clubs.”

Dat ziet ook Yannick Carrasco, die zelf dag in,dag uit stond te voetballen in de ‘kooi’ aan het Hanssenspark, en nu het mooie weer maakt bij Atlético Madrid. Hij wil er dan ook iets aan doen door samen met de stad een school voor straatvoetballers op te richten. Vijf tegen vijf op een pleintje. Zoals hijzelf in zijn jeugd zo vaak speelde.

Burgemeester Hans Bonte, die zich een goede vriend van Carrasco mag noemen, gaat helemaal mee in het verhaal. “We willen een overdekte voetbaltempel creëren met twee en liefst drie voetbalterreinen waar je 5 tegen 5 kan spelen. Dat moet een laagdrempelig project worden waar niet georganiseerde jongeren terecht kunnen maar evengoed scholen en verenigingen. We willen het allemaal iets meer gestructureerd maken dan onder de brug.”

De burgemeester benadrukt dat het vanwege Carrasco gaat om een samenwerking met de stad maar ook met een duidelijk engagement van de Rode Duivel. “Hij zal zijn naambekendheid lenen en mogelijk ook financiële inbreng leveren. Het spreekt voor zich dat hij met zijn ‘zot’ leven hier niet permanent zal kunnen zijn al komt hij nog frequent terug naar Vilvoorde.”

Volgens Bonte moet een en ander niet al te lang duren. “De bereidheid is er. Nu gaan we zo snel mogelijk een geschikte locatie zoeken. Of we een bestaand pand omvormen of ergens iets nieuws neerpoten moeten we nog bekijken. Uitspraken daarover kan ik nog niet doen. Maar we willen eigenlijk een sportieve ‘Kruitfabriek’ creëren. Dit is de kans om van Vilvoorde een voetbalstad te maken.”

Onder de brug wordt het initiatief alvast op gejuich onthaald. “Ik wil graag professioneel voetballer worden”, vertelt Nathan (16) die bij KVK Wemmel speelt. “Als Yannick Carrasco hier een school opent wil ik daar zeker naartoe.” Het zou super zijn moesten we daar kunnen gaan voetballen”, beamen Alex (15) en Raindorf (15). “Misschien kunnen wij dan de nieuwe Carrasco’s worden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise