Zelflerende computerchip maakt beiaardmuziek

 

In de maand november zal er op de beiaard van Grimbergen ieder uur heel bijzondere muziek klinken, muziek gecomponeerd door een zelflerende computerchip. Die computerchip werkt zoals onze hersenen werken, en leert op basis van aangeleerde patronen. Beiaardier Twan Bearda werkt zelf bij onderzoekscentrum Imec dat de chip introduceerde.”Het is dus zeker niet de bedoeling om de beiaardier te vervangen”, lacht hij. “De muziek zal enkel gebruikt worden om de uuraanduidingen van de basiliek van klank te voorzien.”

Kunstmatige intelligentie is een hot topic waar over de hele wereld onderzoekers mee bezig zijn. Zo ook de Grimbergse beiaardier Twan Bearda. Hij is aan de slag bij Imec, de Vlaamse onderzoeks- en innovatiehub in nano- elektronica en digitale technologie en een van de voortrekkers in dit domein. Het onderzoekscentrum is er nu als eerste ter wereld in geslaagd om een computerchip te maken die de leerprocessen van de mens kan nabootsen en zo zelf nieuwe dingen kan leren. “Bij wijze van proef hebben we de zelflerende computerchip getraind om eenvoudige muziek te componeren”, zegt Bearda.

De beiaardier ontdekte dat de muziek die de nieuwe chip componeert uitstekend klinkt op beiaardklokken. “Daarom stelde ik voor de melodieën als voorslag op de beiaard te programmeren. Ik kreeg daarvoor hulp van mijn collega’s Praveen Raghavan en Robin Degraeve, die de computerchip hebben ontwikkeld. Tijdens het uittesten bleek dat de computerchip zelfs in staat was om rechtstreeks, via de beiaardautomaat, een klein recital te spelen.”

“Met dit experiment overbruggen twee uitvindingen van eigen bodem – de beiaard en de computerchip – moeiteloos een periode van meer dan vijfhonderd jaar. De computerchip zal gelukkig mij als de beiaardier nog niet vervangen”, lacht Bearda. “We brengen nog altijd beiaardconcerten, regelmatig ook met internationaal gekende beiaardiers. Je zal het verschil dus zeker horen want een concert is nog iets heel anders dan een iets langere melodie. In november zijn er concerten voor Allerheiligen en Wapenstilstand. In december zijn er ook nog concerten ter gelegenheid van de Kerstmarkt en met Kerstmis zelf. We zijn dus absoluut nog niet uitgespeeld.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise