Heilig Hartschool palmt gelijknamige kerk in

 

Het Katholiek Onderwijs Vilvoorde (KOV) heeft grote expansieplannen in de wijk Kassei. De capaciteit van de Heilig Hartschool wordt er tegen 2020 ferm verhoogd van een kleine 300 nu naar 440 leerlingen. Daarvoor wordt onder meer de Heilig Hartkerk (intussen ontwijd) ingenomen en werd ook de pastorie en een aangrenzend perceel aangekocht. Daar wordt een nieuwbouw met turnzaal en jeugdlokalen ogetrokken. Aan de school zelf wordt ook bijgebouwd, onder meer met een extra verdieping. Alle klassen worden ontdubbeld. Het gaat om een investering van ruim 4 miljoen euro.

De Heilig Hartkerk in de wijk Kassei heeft niet langer een religieuze functie. “De pastoor heeft ons 6 maanden geleden laten weten dat er geen misvieringen of andere religieuze diensten meer zouden plaatsvinden”, legt Eddy Deknopper, algemeen directeur van het KOV, uit. “De kerk is ontwijd en wij hebben ze nu in erfpacht genomen. Onze school ligt naast de kerk. Voor ons paste het mooi in onze uitbreidingsplannen. Kassei is de laatste wijk in Vilvoorde die nog geen capaciteitsuitbreiding heeft gekregen. Er zijn dan ook de langste wachtlijsten, nu opnieuw staan er zeker 50 kinderen op.”

De expansieplannen van het KOV liegen er niet om. “We willen tegen 2020 naar een totale ontdubbeling van zowel kleuterschool als lagere school. In totaal zullen we dan 20 klassen hebben. Nu hebben we een kleine 300 leerlingen, dan gaan we naar 440.”

Voor de kerk zijn voorlopig nog geen grote aanpassingen voorzien. “We gaan het kerkgebouw voorlopig gebruiken als polyvalente ruimte. Zo zal er een refter in worden ondergebracht want onze leerlingen aten tot nog toe in de klassen. De meeste religieuze voorwerpen werden al verwijderd. De kerkstoelen zijn naar de hoofdkerk gegaan en een groot Heilig Hartbeeld werd naar het rusthuis in Grimbergen gebracht.”

De kerk zelf dateert uit de jaren 1920 à 1930. “Een aantal jaar geleden is er nog een nieuw dak geplaatst. Doordat het er voordien binnengeregend heeft, is de bezetting binnen wel aan vernieuwing toe. Dat gaan we mee moeten opnemen in de werken.”

Het uitbreidingsproject is echter veel ruimer dan de kerk alleen. “We hebben ook het hoekperceel naast de kerk, waar nu nog een groen pleintje is, aangekocht net als de aanliggende pastorij op de Vlierkensstraat. Die gaan we afbreken. In de plaats komt een nieuwbouw. Boven komt er een turnzaal en onderaan lokalen voor chiro en jeugdclub Jiekaa. De chiro zit nu nog achteraan de speelplaats in wat bijna in een ruïne is. Voor hen wordt dit een grote verbetering. Het jeugdhuis maakte tot nog toe gebruik van een groot klaslokaal. Bedoeling is ook om er tijdens een overgangsperiode klassen in onder te brengen zodat de lessen kunnen blijven plaatsvinden terwijl de uitbreidingswerken aan de school zelf bezig zijn.”

Daar worden in totaal 8 klaslokalen bijgebouwd. “Een deel van de uitbreiding zal de huidige speelplaats innemen en er komt ook een extra verdieping op het huidige schoolgebouw. De speelplaats verschuift daardoor meer naar achter.”

De eerste bouwwerken moeten kunnen beginnen in 2018. “Vooropgestelde einddatum is 2020. De nieuwbouw met turnzaal kost 1,5 miljoen euro en de werken aan de school zelf 2,5 miljoen euro. Daarbij moet wel nog de kost van de werken in de kerk komen.” Het KOV kan wel rekenen op een subsidie van 1,7 miljoen euro vanwege de Vlaamse overheid.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise