Geen Marktrock Vilvoorde dit jaar?

 

Het ziet er naar uit dat er geen tweede editie komt van Marktrock Vilvoorde, althans dit jaar niet. Door de werken op de Grote Markt is er te weinig parkeergelegenheid en ook de bereikbaarheid laat te wensen over. Ook naar veiligheid toe zouden er problemen rijzen. Het kostenplaatje om alles toch in goede banen te leiden zou daardoor verhoudingsgewijs ook erg hoog uitvallen. Volgens burgemeester Hans Bonte (sp.a) is het echter zeker geen definitief afscheid van Marktrock, dat normaal voor vier jaar naar Vilvoorde zou komen.

Een kleine 3.000 mensen hebben op vrijdag 13 augustus de eerste editie van Marktrock Vilvoorde bijgewoond. Ze genoten op het Rooseveltplein van optredens van onder meer Clouseau en Regi. Zaterdag was er dan weer een familiedag en stond onder meer K3 op het podium.

De kans is zeer klein dat dit scenario zich dit jaar gaat herhalen met andere grote namen. “Het ziet er inderdaad naar uit dat Marktrock dit jaar niet gaat kunnen plaatsvinden door een samenloop van omstandigheden”, geeft burgemeester Hans Bonte aan. “Er zijn vooral praktische problemen. De overlast van al wat er openligt in onze stad is niet te onderschatten en dan heb ik het vooral over de Grote Markt. Dit zorgt samen met mogelijk nog een aantal andere werken voor een moeilijke puzzel wat bereikbaarheid en parkeergelegenheid betreft.

Ook naar beveiliging toe stellen er zich bijgevolg dan ook problemen. Het kostenplaatje om het festival ondanks dit alles toch te organiseren zou dan ook wel heel erg oplopen. Een alternatieve locatie dan het Roosevelplein ligt ook moeilijk wegens te duur en te weinig parkeergelegenheid.”

Bonte benadrukt dat dit niets te maken heeft met de editie van vorig jaar. “Dat was een succes. Het was twee dagen lang een zalig festival en ook het aantal toeschouwers beantwoordde aan de verwachtingen. Maar het moet praktisch haalbaar blijven en dus is een jaartje uitstel misschien wel de beste optie. Er zijn met het nieuwe hiphopfestival Fire is Gold en Mekitburn nog festivals maar onze ambitie is toch om ook elk jaar een echt stadsfestival te organiseren. We vinden dit dan ook zelf zeer vervelend.”

“De verhoudingen met organisator Live Entertainment zijn goed”, benadrukt Bonte. “We hebben een overeenkomst voor vier jaar. Als we een jaar niks doen nemen we volgend jaar de draad terug op. Dan kunnen we naar het Leuvens voorbeeld Marktrock laten plaatsvinden op de Grote Markt. De bedoeling is sowieso dat die als evenementenplaats gaat dienen.”

Er is nog overleg gepland tussen de stad en de organisatie maar de kans is klein dat er toch nog een ‘go’ komt. Marktrock heeft zoals bekend een paar jaar geleden Leuven verlaten. In het Limburgse Bilzen is het Marktrock-verhaal dit jaar na vier edities ook ten einde omdat de stad niet van een betalend festival wil weten. Met het zo goed als zekere wegvallen van Vilvoorde lijkt dit jaar enkel nog Marktrock Aalst te zullen overblijven.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise