Bomen op Grote Markt in oogwenk gerooid

 

De Grote Markt van Vilvoorde ziet er sinds gisteren helemaal anders uit. De bomen zijn namelijk allemaal gerooid. Zonder slag of stoot want het comité Zo Mobiel Lef, dat actie beloofde tegen de kap, werd door het stadsbestuur totaal verrast en spreekt van een ‘laffe daad’.

“Het gaat voornamelijk om paardenkastanjes en lindes ongeveer 80 jaar oud zijn”, legt schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open Vld) uit. “Geregeld zijn wel oude en zieke bomen vervangen dus hun leeftijd is niet allemaal dezelfde. De bomen zullen wel herbruikt worden voor de aanleg van speeltuinen.”

Tegen de kap – in het kader van de aanleg van de fameuze ondergrondse parking – werd eerder al fel geprotesteerd door het actiecomité Zo Mobiel Lef. Zij beloofden zelfs nog in de bomen te zullen klimmen maar gisteren werden ze door de stad in snelheid gepakt. Intussen tekende het comité bij de Raad voor Vergunningenbetwistingen ook ten gronde en schorsend beroep aan tegen de bouwvergunning. Woordvoerder Fred Luyckx is er nog altijd van overtuigd dat de werken tegen eind deze maand zullen stilgelegd worden en dat de stad bovendien grote schadeclaims riskeert. Het is vooralsnog onduidelijk of dit ergens op gebaseerd is. Het stadsbestuur ligt er alvast niet wakker van.

Volgens Luyckx had het stadsbestuur laten weten dat de bomen uiteindelijk pas over drie weken zouden gekapt worden. “Dat zou dan ongeveer samenvallen met de beslissing van de schorsingsrechter om de werken stil te leggen”, reageert Luyckx verbolgen. “We waren er wat geruster in dat de bomen zouden gered worden. Maar neen, blijkbaar zijn de bomen vanochtend (woensdag, red.) in alle stilte laffelijk neergemaaid. Vandaag is een zwarte dag in de groene patrimoniumgeschiedenis van Vilvoorde…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise