“Afbouw schuldenberg niet het gevolg van beter beleid”

 

Meise heeft in 2016 3 miljoen euro schulden afgelost. In dezelfde periode heeft de gemeente niet geleend. Dat stelt schepen van Financiën Jonathan De Valck. “De schuldenberg uit het verleden daalt dus”, stelt hij tevreden vast. De oppositie ziet het minder rooskleurig. “Dit is een goed-nieuws-show die op niets is gebaseerd…”

Het is één van de grote uitdagingen voor het gemeentebestuur van Meise: de schuldenberg afbouwen. “Meise kampt dan ook met een zware financiële erfenis uit het verleden”, zegt schepen De Valck. “Op 1 januari 2014 bedroeg de gemeentelijke schuldenberg nog 34,1 miljoen euro. “Maar het tij is duidelijk aan het keren. In 2016 hoefde de gemeente geen nieuwe leningen aan te gaan. Eind vorig jaar telde de gemeente nog 29,3 miljoen euro schulden. Dat is een afbouw van bijna 5 miljoen euro op 3 jaar tijd”, aldus De Valck, die wel beseft dat er nog werk aan de winkel is. “Tegen het einde van de bestuursperiode moet de schuldenberg verder omlaag.”

“De afbouw van de schulden is er gekomen door meer geld te vragen van de bevolking, niet door structureel een beter beleid te voeren”, reageert oppositieraadslid Roel Anciaux (Sp.a-Meise2020). “Zo heeft men de onroerende voorheffing met 20% doen stijgen waardoor de gemeente deze legislatuur 5 miljoen euro meer zal ontvangen. Daarnaast zijn er een resem eenmalige maatregelen die mee helpen om de gaten te vullen.”

Volgens Anciaux voorziet de begroting 2017 wel degelijk ook voor 1,1 miljoen euro nieuwe leningen. “Wanneer er dan wel wordt bespaard is het op gebieden waar ze net in zouden moeten investeren zoals nieuwe voet- en fietspaden. Ondertussen heeft dit bestuur er geen probleem mee dat ze aan het pas gezette nieuwe administratief centrum voor 90.000 euro herstellingen moeten uitvoeren en dat de renovatie van de muziekacademie voor 400.000 euro boven het voorzien budget is gegaan.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise