Werken 'nieuwe' Grote Markt eindelijk van start

 

De veelbesproken grootscheepse werken voor de ondergrondse parking op de Grote Markt zijn vandaag eindelijk van start gegaan. In eerste instantie krijgt de ondergrondse parkeergarage vorm. Als de vooropgestelde planning gehaald wordt, is het dak van de parking in het najaar van 2017 gefinaliseerd waarna de herinrichting van de bovenbouw kan beginnen. In het najaar van 2018 moet de ‘nieuwe’ Grote Markt klaar zijn. Het actiecomité Zo Mobiel Lef, dat zich al lang tegen de ‘onleefbare’ ondergrondse parking kant, voerde een beperkte actie tegen de voorziene kap van de 80-jarige bomen op het marktplein.

In eerste instantie krijgt de ondergrondse parkeergarage vorm. Als de vooropgestelde planning gehaald wordt, is het dak van de parking in het najaar van 2017 gefinaliseerd waarna de herinrichting van de bovenbouw kan beginnen.

Volgens schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open Vld) is er ook op de nieuwe Grote Markt plaats voor bomen en groen. “De huidige bomen kunnen door de aard van de werken niet blijven staan maar op het nieuwe plein compenseren we dit ruimschoots. De Grote Markt volgt de natuurlijke glooiing van de Zennevallei waardoor er een hoogteverschil van ca. 1 meter is tussen het hoogste en het laagste punt van de Grote Markt. Dit maakt dat we aan de kant van de bibliotheek omen in bakken kunnen planten op de ondergrondse parking. Ook in de Bergstraat komen er nog bomen ter hoogte van het voetpad.”

Opvallend op de nieuwe Grote Markt wordt ook de houten luifel. “Die geeft een originele blik op het verleden en doet denken aan de vroegere kiosk en Lakenhalle. De luifel neemt de kioskfunctie over en wordt de ideale locatie om kleine evenementen overdekt te organiseren. Ook bekijken we nog of het mogelijk is om zonnepanelen op de luifel te plaatsen.”

Intussen is er ook een studie opgestart voor de ontwikkeling van een lichtplan voor zowel het nieuwe plein als de omliggende gebouwen. “Een lichtplan geeft meer identiteit aan een gebouw of locatie door bepaalde accenten te benadrukken. Bovendien verhoogt een uitgekiende verlichting ook het veiligheidsgevoel. Bij de heraanleg van de Grote Markt zullen de resultaten van de studie effectief geïmplementeerd worden.”

In het najaar 2018 moeten de werken voltooid zijn. De herinrichting kost de stad 2,5 miljoen euro. De kosten van de parking, goed voor 195 wagens, zijn voor rekening van de concessiehouder.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise