Leerlingen CLW Castor klussen bij buurtbewoners

 

Castor, het centrum voor deeltijds beroepsonderwijs, lanceert met ‘Klustor’ een project om leerlingen te laten klussen bij kansarme buurtbewoners. Leerlingen zullen met een bakfiets – een duurzaam vervoermiddel – naar hun werkplek rijden. Gisteren werd het project – dat gesteund wordt door de Koningin Paolastichting – dan ook toepasselijk op gang getrapt.

CLW Castor heeft cultureel een diverse leerlingenpopulatie, voor een groot deel afkomstig uit de kansarme milieus van Brussel en Vilvoorde. “Velen onder hen hebben al een bewogen parcours achter de rug”, legt coördinator Goedele Swillens uit. “Door te klussen bij mensen, krijgen ze een bredere kijk op hun buurt en de wereld. Leerlingen leren zo onder begeleiding naast de technische kant, meteen organiseren en plannen, een belangrijk aspect om binnen hun traject kans te maken op een certificaat of diploma secundair. Tevreden klanten betekenen tevens een boost voor het zelfvertrouwen en bij de buurtbewoners worden klusjes uitgevoerd die misschien anders niet zouden gebeuren.”

Met dit project wil CLW Castor maatschappelijk kwetsbare jongeren weerbaarder maken via hun kleine succeservaringen. Klustor verhoogt dan ook de betrokkenheid door een beroep te doen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de leerling: het is haar of zijn project. “Zo kiezen ze zelf de naam van het project, beheren de inventaris en materialenbank, maken en onderhouden de website, mailbox en flyers,…”

De leerlingen zullen met een bakfiets, een milieuvriendelijk en duurzaam vervoermiddel naar hun werkomgeving rijden. “Een mooie manier om ook het engagement van de school op dit vlak in de verf te zetten. Bovendien maakt het de leerlingen duidelijk ook met beperkte middelen een eigen zaak te kunnen starten.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise