Gloednieuw onderdak voor scouts en gidsen

 

De toekomst van de scouts en gidsen van Vilvoorde ziet er opnieuw rooskleurig uit na jaren van onzekerheid. In 2014 vernamen ze dat ze weg moesten uit hun lokalen zonder zicht op een oplossing. De stad zal nu echter samen met de scouts investeren in een gloednieuw multifunctioneel lokalencomplex aan de Fresiaweg in de wijk Faubourg. “We zijn heel tevreden al wordt het nog een zware dobber om het totale kostenplaatje van zowat 300.000 euro rond te krijgen”, klinkt het bij de scouts.

De jongeren van scouts en gidsen Vilvoorde trokken de voorbije twee jaar al meermaals aan de alarmbel. Zij weten al sinds 2014 dat ze eind dit jaar weg zouden moeten uit hun lokalen in de Verbindingsstraat. Een alternatief was niet voorhanden en de onzekerheid knaagde. Ze organiseerden zelfs een protestactie voor het stadhuis.

Maar nu is er dus witte rook. De scouts mogen om te beginnen tot eind 2017 blijven in hun lokalen in de Verbindingsstraat én er staat gloednieuw project in de steigers. “De stad zal samen met de scouts investeren in een gloednieuw lokalencomplex aan de Fresiaweg in de wijk Faubourg”, zegt burgemeester Hans Bonte (Sp.a). “Dit complex zal gelegen zijn tussen de sporthal Hazeweide en de Hovenierstraat en zal ook mogelijkheden bieden aan het verenigingsleven uit deze wijk. Het stadsbestuur stelt de grond middels een erfpachtformule van 50 jaar ter beschikking van de scouts en voorziet een investeringsbudget van 150 000 euro.”

“Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar de kogel is eindelijk door de kerk”, reageert een opgeluchte Koen Somers van Scouts en Gidsen Vilvoorde. “We zijn er echter nog niet want de rest van het geld moeten we nog bijeenzamelen. De kostprijs van de nieuwbouw zal uiteindelijk 250.000 à 300.000 euro belopen. We zijn momenteel al heel praktisch bezig met de plannen en de fondsenwerving. Het is duidelijk dat we het van giften en de organisatie van verschillende evenementen zullen moeten hebben. Ons eerste grote activiteit komt eraan op oudejaarsavond. We hebben de Spiegeltent afgehuurd en iedereen is welkom om er met ons Nieuwjaar te komen vieren. De opbrengst gaat uiteraard naar onze nieuwe lokalen.”

Bedoeling is om op die manier zoveel mogelijk geld bijeen te zamelen. “De rest zullen we moeten lenen. We schatten zo’n 100.000 euro. We hebben heel lang getwijfeld of we dit op ons zouden nemen want het blijft toch een zware investering. Maar we gaan er toch voor. We vieren net ons 80-jarig bestaan en de nieuwbouwplannen zorgen nu al voor een boost wat het aantal leden betreft. We zitten al boven de 200 nu.”

De bedoeling is ook dat het complex voor een opwaardering van de buurt zorgt. “Ook andere verenigingen zullen er onderdak vinden. Er zijn al een aantal contacten. En hopelijk ontstaat er een goede dynamiek met de buurtbewoners”, besluit Somers.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise