Nieuwe Grote Markt voorgesteld

 

De Vilvoordenaars hebben zaterdag afscheid genomen van de Grote Markt in zijn huidige vorm. Vandaag starten de werken voor de nieuwe veelbesproken ondergrondse parking. Tegelijk werd ook het voorontwerp van de nieuwe Grote Markt voorgesteld. Een houten luifel, trappen, een waterpartij, modern straatmeubilair én nieuwe bomen zijn de speerpunten. Het nieuwe autovrije plein en de parking met 195 plaatsen moeten in het najaar van 2018 klaar zijn.

Zaterdag werd met een pintje in de hand en optredens van onder meer Paul Michiels de ‘oude’ Grote Markt uitgezwaaid. Vandaag starten de grootscheepse werken voor de herinrichting. De Vilvoordenaars konden zaterdag ook al bekijken hoe het nieuwe plein er ongeveer zal gaan uitzien.

“Met het voorontwerp willen we twee dingen bereiken: het verleden alle eer aandoen en tegelijkertijd gaan voor een Vilvoorde dat kijkt naar de toekomst”, legt schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open Vld) uit. “Zo geeft de houten luifel een originele blik op het verleden en doet het denken aan de vroegere Lakenhalle en de kiosk. Ook met het hoogteverschil, dat we gaan creëren met trappen, blijven we trouw aan de historie van de Grote Markt. Het plein volgt immers de natuurlijke glooiing van de Zennevallei en heeft een natuurlijk niveauverschil van ongeveer 1 meter. Verder komen er nieuwe bomen, een leuke waterpartij en modern straatmeubilair. Dankzij de ondergrondse parking maken we bovendien het plein volledig verkeersvrij.”

Zowel bij de werkzaamheden als bij het ontwerp van de Grote Markt wordt de Vilvoordenaar van nabij betrokken. “De Vilvoordenaars hebben nog tot 23 september de tijd om hun feedback te geven op het voorontwerp”, zegt burgemeester Hans Bonte (Sp.a). “Opdat iedereen de kans krijgt om het voorontwerp van dichtbij te bekijken, organiseren we op 13 september ook een infomarkt. Uiteraard blijven we zolang de werken duren, communiceren via de geijkte kanalen.”

Verschillende Vilvoordenaars gaven zaterdag meteen hun mening op de daartoe bestemde steekkaarten. De meeste geluiden waren positief. Zo ook bij Frank De Hollander. “Eindelijk gebeurt er hier iets. Dit is een ongelooflijk goed project voor Vilvoorde. Deze markt moet geen parking zijn vol auto’s maar ‘onze living’. Waar je kan wandelen en op het gemak een terrasje doen. Ik begrijp dat het moeilijk is voor de handelaars maar binnen twee jaar ga je niemand meer horen klagen. Let maar op mijn woorden.”

De werken aan de ondergrondse parking starten vandaag met een archeologisch onderzoek. Daarna beginnen de échte werken met het graven van de bouwput. Als alles volgens planning verloopt, kan men in het voorjaar van 2017 starten met de herinrichting van de bovenbouw. In het najaar van 2018 moet de vernieuwde Grote Markt met een ondergrondse parkeergarage voor 195 auto’s (90 meer dan vandaag) klaar zijn.

De herinrichting zal liefst 2,5 miljoen euro kosten. “Maar dit weegt niet op de stadskas aangezien de aanleg van de parkeergarage volledig voor de concessiehouder is”, gaat burgemeester Bonte verder. “De bovenbouw is wel voor rekening van de stad. Maar deze investering is gepermitteerd voor het finale puzzelstuk van onze stadsvernieuwing.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise