Hittegolf maar afbraak terrassen gestart

 

Wie nog een terrasje wil doen op de Grote Markt moet er snel bij zijn. Hittegolf of niet, de uitbater van brasserie De Met startte met de afbraak van zijn terras. Alle vaste terrassen moeten namelijk weg met het oog op de aanleg van de ondergrondse parking. “Was het nu echt niet mogelijk om werken die sowieso twee jaar gaan duren een maand uit te stellen?”, zucht Aaite Rillaerts. Het stadsbestuur wil nu toch een kleine toegeving doen.

Brasserie De Met begon als eerste horecazaak op de Grote Markt met de afbraak van zijn terras. Ten laatste zondag, na het afscheidsfeest van de ‘oude’ Grote Markt zaterdag, moet alles weg zijn. Dat werd hen zo opgedragen door de stad. Het gaat in totaal om een tiental terrassen.

“De zowat 60 stoelen en 30 tafels blijven nog even staan maar de houten omheining en de bloembakken zijn we al aan het wegnemen”, legt uitbater Aaite Rillaerts uit. “Ik ben blijkbaar de eerste als ik hier rondkijk. Ik ben benieuwd wat de anderen gaan doen.”

Rillaerts begrijpt de opgelegde maatregel niet zo goed. “We blijven het project van de ondergrondse parking steunen en zijn ook van goede wil. Maar ik snap niet dat men dit niet beter kan oplossen. Op twee weken of een maand steekt het toch niet voor werken die twee jaar gaan duren? In september is het vaak nog goed weer en zitten de terrassen nog geregeld vol. De horeca heeft het al zo moeilijk. Ik begrijp niet dat men ons hier niet beter in kent of tegemoet komt. Dat er net nu een hittegolf heerst, maakt het nog extra pijnlijk.”

Dat er een ruime zone van 4 meter werd voorzien tussen de werfzone en de panden stemt Rillaerts wel tevreden. “Het is positief dat de mensen niet geïsoleerd raken.” Hijzelf rekent erop dat hij de achterkant van de Met als hoofdingang kan gebruiken tijdens de duur van de werken. “Maar dat zal nog wat voeten in de aarde hebben. Er moeten sowieso nog aanpassingen gebeuren.”

Volgens schepen van Lokale Economie Viviane Schaessens (N-VA) wordt er wel degelijk een toegeving gedaan. “Als er plaatsen zijn op de Grote Markt waar er buiten die voorziene vier meter nog plaats is dan mogen daar losse elementen zoals tafels en stoelen geplaatst worden. Voorwaarde is dat er geen enkele hinder is voor de werf en ook de hulpdiensten, leveranciers en vuilniswagens moeten zonder problemen door kunnen. Die elementen moeten elke dag ook weer weggehaald worden.”

“We willen hiermee ook niemand voortrekken”, benadrukt de schepen. “De handelaars zitten dicht genoeg op mekaar. Ze kunnen hiervoor samenwerken.”

Ook op de termijn is wat extra speling toegelaten want eerst moesten zondag alle terrassen al afgebroken zijn. “Ten laatste woensdag moeten de vaste terraselementen wel verwijderd zijn”, klinkt het nu. “Als het dan nog niet gebeurd is, zal er gesanctioneerd worden en zullen de terrassen op hun eigen kosten worden afgebroken. Ik begrijp dat dit moeilijk is voor de uitbaters. Dit was dan ook geen evidente beslissing. Nu is het nog mooi weer maar ik denk dat dit zichzelf snel zal oplossen als het weer omslaat en de werken echt bezig zijn…”

Begin september starten de archeologische opgravingen. Ten laatste eind september zullen ook de grotere graafwerken al van start gaan en onder meer de oude bomen verwijderd worden. Heel de werfzone zal ook omheind worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise