250 nieuwe woningen op oude Kodak-site

Het centrum van Koningslo krijgt er binnen dit en zes jaar 75 woningen en 175 appartementen bij. Op de voormalige Kodak-site komen behalve de wooneenheden ook buurtwinkels en zelfs een politiekantoor. De eerste steen van het project wordt eind volgend jaar gelegd.

Midden 1999 verliet Kodak haar gebouwen in het centrum van Koningslo. Sindsdien worden de gebouwen voornamelijk voor lichte industrie gebruikt.

“Maar aangezien de Kodak-site middenin een rustige woonwijk ligt, keert ze zich door de kantoor- en logistieke activiteiten af van haar omgeving”, zegt Filip De Poorter van vastgoedontwikkelaar Banimmo. “Bovendien is de nu commerciële site een barrière tussen de wijk en de achterliggende groene ruimte. Daarom hebben we ons lange tijd afgevraagd of we de Kodak-site geen nieuwe bestemming konden geven.”

8770057
klik op plan om te vergroten

Inmiddels heeft Banimmo de knoop doorgehakt en gisteren werd het project uitvoerig voorgesteld op het stadhuis van Vilvoorde.

“Aangezien er een grote vraag naar wooneenheden in de Zennestad is, hebben we beslist om de gebouwen af te breken en er 75 woningen en 175 appartementen op te zetten”, gaat De Poorter verder. “Het gaat om eengezinswoningen en zogenaamde urban villa’s. Geen hoge flatgebouwen, maar wel panden met slechts drie bouwlagen. Elke woning zal ook een – meestal ondergrondse – parkeerplaats krijgen.”

Daarnaast komt er op de site ook ruimte voor buurtwinkels en verhuist zelfs het wijkkantoor van de lokale politie in Koningslo naar daar.

“Het is een heel belangrijk project voor onze stad”, zegt schepen Johan Serkeyn (sp.a). “We zijn de snelst groeiende stad van Vlaanderen, dus er is absoluut nood aan nieuwe woongelegenheden. Bovendien blijft de groene omgeving behouden en zelfs uitgebreid, want er wordt een nieuwe parkzone aangelegd.”

Nieuwe woningen betekenen uiteraard ook een pak meer inwoners en dus ook meer kinderen die een schoolbank zoeken.

“Maar basisschool De Puzzel in Koningslo start in september met de uitbreidingswerken”, weet schepen Francine De Prins (Groen). “De capaciteit zal er verdubbeld worden, want er komen tussen de 120 en de 150 plaatsen bij. Qua mobiliteit in de buurt verwachten we ook geen problemen. Aan de rand van de site worden twee parkeerzones voor bezoekers voorzien en ook langs de Streekbaan zal er extra geparkeerd kunnen worden. Alle woningen krijgen ook een fietsparkeerplaats, zodat de bewoners al sneller eens op de fiets zullen springen.”

De eerste steen van het project wordt vermoedelijk eind volgend jaar gelegd.

Volgens Banimmo zal het hele bouwproces zowat vijf jaar in beslag nemen. Met het project mikt Banimmo enerzijds op jonge senioren die kleiner willen gaan wonen, maar ook op jonge gezinnen met kinderen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise