Nieuwe school voor nieuwe stadswijk 4 Fonteinen

In 4 Fonteinen, de nieuwe stadswijk aan het water, komt nu ook een volledig nieuwe school. De Vlaamse regering heeft daartoe het licht op groen gezet. Het gaat om een basisschool met kleuterafdeling waar 250 kinderen zullen terecht kunnen.

De nieuwe onderwijsinfrastructuur zal normaal al binnen de twee jaar in gebruik genomen kunnen worden. Er is ook voldoende ruimte voorzien om de school later eventueel nog uit te breiden.

8531617De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor het bouwen van een aantal nieuwe scholen via het DBFM-programma ‘Scholen van Morgen’. Ook in Vilvoorde wordt er een volledige nieuwe school gebouwd op de site van 4 Fonteinen, de nieuwe wijk aan het water waar bijna 1.000 nieuwe woningen bijkomen.

“We weten allemaal al langer dat de capaciteit in het Vilvoords onderwijs onder druk staat”, legt schepen van Onderwijs Jo De Ro (Open Vld) uit. “Door de verwachte bevolkingstoename die het ganse project van 4 Fonteinen met zich meebrengt zal deze druk alleen nog maar toenemen de komende jaren. Onze stad heeft in de ruimtelijke plannen voor deze nieuwe wijk aan het water van bij het begin ruimte voorzien voor de bouw van een nieuwe school.”

Het GO! het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap kocht al meer dan een jaar geleden de nodige gronden aan, maar de financiering voor het schoolgebouw was nog niet goedgekeurd.

“Toen de algemeen directeur van het gemeenschapsonderwijs Kurt Meeus en ikzelf lucht kregen van het feit dat er mogelijke extra projecten konden gerealiseerd worden binnen het huidige DBFM-programma ‘Scholen van Morgen’ hebben we er ook alles aan gedaan om Vilvoorde op deze lijst te krijgen. Vandaag blijkt dat we de enige stad zijn in Vlaams-Brabant die erin slaagden om dit te realiseren. Ik ben dan ook zeer tevreden dat de minister van Onderwijs Hilde Crevits, die de site nog maar twee weken geleden bezocht, en bij uitbreiding de Vlaamse regering heeft geluisterd naar onze argumenten en deze nieuwe school heeft goedgekeurd.”

De nieuwe school voor basis- en kleuteronderwijs komt op een terrein van 2.500 m2. Er is voldoende ruimte voorzien zodat binnen 4 à 5 jaar, mocht de school te klein zijn, er nog een tweede stuk aangebouwd kan worden. In eerste instantie zullen er 250 leerlingen terecht kunnen. De bouw zal 18 maanden duren en normaal moet de school binnen de twee jaar operationeel zijn.

“Tegen 2017 zullen er in elke wijk van onze stad door het Vrij onderwijs, het GO en het stedelijk onderwijs nieuwe of vernieuwde scholen gebouwd zijn”, gaat De Ro verder. “Deze inspanning van de stad en de inrichtende machten, met steun van de Vlaamse regering, is ongezien in de geschiedenis van Vilvoorde. Het zet Vilvoorde als dé onderwijsstad van de noordrand definitief op de kaart. Nu de uitdagingen in het secundair onderwijs nog aanpakken.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise