Actiecomité plant naaldbomen op Uplace-site

Het Vilvoordse actiecomité Zo Mobiel Lef heeft op de Uplace-site in Machelen een aantal naaldbomen geplant. Het ging om een symbolische actie om aan te geven dat de luchtkwaliteit in de omgeving dringend moet verbeteren.

De politie hield een oogje in het zeil maar liet begaan. Uplace laat fijntjes weten dat het de boompjes zal verplanten ‘aangezien we voorzien dat de bouwwerken later dit jaar zullen starten’.

De Uplace-site net naast het viaduct van Vilvoorde is helemaal omgeven door een omheining. Dat hield de actievoerders van Zo Mobiel Lef echter niet tegen om zich toch onder de draad door te wrikken. Dat hadden ze eerder deze week ook al gedaan om de actie aan te kondigen – er stonden dus al twee sparren op het domein.

De plantactie zelf kon vrij ongestoord plaatsvinden. Een agent van de politiezone Vilvoorde-Machelen kwam even poolshoogte nemen en wees de actievoerders erop dat ze zich op privé-terrein bevonden maar liet verder begaan. Later reed er ook nog een combi langs. Intussen hadden een aantal actievoerders hun plantactiviteiten wel al tot een goed einde gebracht.

“We willen een signaal geven aan de overheden dat er dringend werk moet worden gemaakt van propere lucht en een plan om de doorstroming en bereikbaarheid van de hele regio rond de Brusselse ring te verbeteren”, aldus woordvoerder Fred Luyckx van Zo Mobiel Lef. Hij verwijst daarbij naar de hoge aanwezigheid van fijn stof in de wijken die grenzen aan de ring en de recente melding door het Europees Milieuagentschap dat er jaarlijks in ons land 12.000 personen vroegtijdig sterven door fijn stof.

De actie situeert zich niet toevallig op het terrein in Machelen waar Uplace zijn winkelcentrum wil bouwen. Volgens Luyckx genereert Uplace negatieve gevolgen voor de hele regio: luchtkwaliteit, files en een leegstand voor de winkels in de omgeving.

“Met het toelaten van de andere megaprojecten zoals Neon, Dockx, Eurostadium, gevangenis Haren en uitbreiding ring krijgen we er nog bakken fijn stof bij”, aldus nog Luycx. Het comitĂ© plant dan ook op die plaatsen nog meerdere boomplantacties.

Bij Uplace zelf was men niet onder de indruk van de actie.

“Uiteraard delen wij de bezorgdheid van de actievoerders rond het klimaat en fijn stof”, reageert communicatieverantwoordelijke Laura Van Waeyenberghe. “Wij doen er alles aan om van Uplace een milieuvriendelijk project te maken, zoals ook werd erkend in het recente unaniem positief advies van de hoogste Vlaamse Milieuadministratie over de effecten van Uplace op het milieu. Het is alleen jammer dat dit belangrijke thema via een illegale actie op een privĂ© terrein onder de aandacht gebracht wordt. Aangezien we voorzien te starten met de bouw van Uplace later in 2016, zullen wij de boompjes verplanten naar het bos van 3.000 bomen dat we vorig jaar hebben aangeplant bij onze kantoren in Strombeek-Bever.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise