Eerste koffiebar in Asse-centrum

Op de Steenweg opende de eerste koffiebar van Asse. ‘Fika’ blijkt een Zweeds begrip voor koffiepauze, samen even wat tijd nemen en een koffietje te drinken. “Ik wist altijd al dat ik met iets als dit zou starten”, zegt Ghislaine Ibnouzahir.

Asse-centrum heeft de laatste jaren sowieso al een rijk horeca-aanbod, maar een typische koffiebar, zoals je die al bij bosjes vindt in de grotere steden, was er nog niet. Dat vond ook Ghislaine Ibnouzahir (31), uitbaatster en bedenkster van de nieuwste horecazaak. Ghislaine groeide op in Koekelberg en woont sinds zes jaar in Mollem.

“De laatste vijf jaar werkte ik in Gent. Tijdens de lunch deed ik met collega’s vaak de vele koffiebars in de stad aan”, vertelt de vrouw. “Ik wist voor mezelf al langer dat ik niet eeuwig de dagelijkse verplaatsing naar Gent zou blijven maken en ik iets voor mezelf zou beginnen. De idee voor een eigen koffiebar in Asse is geleidelijk gerijpt. Ik heb dit altijd wat gemist in Asse.”

“Vorig jaar heb ik dan de sprong gewaagd naar een carrièreswitch. Ik heb me eerst zes maanden uitgebreid bevraagd bij alle instanties en veel gepraat met mijn boekhouder. Ik had al enkele leegstaande winkelpanden in Asse bezocht, maar toen dit vrijkwam heb ik niet lang geaarzeld.”

Dat de middenstand op de Steenweg ogenschijnlijk al enkele jaren achteruitboert, schrikt haar niet af.

“Er kwam de laatste tijd wel veel te huur en te koop op de Steenweg, maar er waait nu toch weer wat nieuwe wind. Naast mijn zaak zijn er hier rondom nog drie nieuwe winkels die net openden of de komende weken opengaan. Hopelijk maken we samen het centrum weer wat gezelliger. Ik wilde in elk geval in de buurt blijven. Ook mijn twee kindjes gaan hier naar school en de crèche.”

De kaart stelde ze op met haar eigen ervaring en de inbreng van de koffieleverancier. Ook fruitsappen, chocomelk en thee zijn er in vele soorten en vormen en wie het echt wil kan ook kiezen uit een beperkt aanbod biertjes. “Als de vrouw graag een koffietje drinkt, maar de man lust toch liever een pintje. Kwestie van iedereen tegemoet te komen, hé.”

Voorts is er iedere middag een broodjesaanbod. De cakes, muffins en taart zijn eigen makelij. Een kinderhoekje maakt duidelijk dat jonge gezinnen welkom zijn. Nog zoiets wat de andere horeca in de regio niet doet: gratis kraantjeswater. De gezellige inrichting, met een sofa, een centrale grote ovale tafel en een langgerekt bankje aan het raam is eveneens nieuw voor Asse-centrum.

“In het begin was er nog wat schroom om aan het raam te gaan zitten, maar nu zie ik dat mensen van alle leeftijden er toch plaats nemen. Aan de grote tafel gaan dan weer mensen zitten die elkaar niet kennen, maar samen toch een gesprekje beginnen. Dat is ook de bedoeling van zo’n grote tafel.”

“Ja, ik krijg heel wat toffe reacties. De mensen zijn blij dat er eindelijk zoiets is in Asse. Ik heb zelfs al dagelijkse klanten, mensen die ik helemaal niet kende. Tegen de zomer wil ik de tuin klaar hebben, zodat de mensen ook daar kunnen genieten van een koffie.”

Fika is dagelijks open van 11.30 uur tot 17.30 uur, behalve op woensdag en zondag.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk