Wielerpiste nieuwe thuis voor Pajotse 400

Er komt toch nog een vierde editie van de Pajotse 400, het wielerevenement waarbij deelnemers, individueel of samen in groep, 400 km fietsen binnen de 24 uur. De wielerpiste van Affligem wordt de nieuwe uitvalsbasis.

De sterk vernieuwde editie van de Pajotse 400 heeft plaats op vrijdag 17 en zaterdag 18 juni. De organisatie ligt voor een laatste keer in handen van de sportregio’s Pajottenland en Zuidwest Rand, in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant. Intussen is ook een groep vrijwilligers opgestaan die het evenement vanaf volgend jaar op eigen benen verder wil organiseren.

“Normaal dachten we te stoppen omdat de organisatie een te zware belasting is voor het personeel. Om de vrijwilligers die zich meldden echter een kans op slagen te gunnen, werken de sportregio’s bij wijze van overgangsjaar nog een keer mee”, zegt Kris Bruylandt van de Ternatse sportdienst.

De Pajotse 400 is een hele uitdaging voor geoefende wielertoeristen, want het is de langste toertocht van het land, waarbij de deelnemers 400 km moeten fietsen binnen de 24 uur. Er zijn gemiddeld slechts een 70-tal helden die zich geroepen voelen om dat helemaal in hun eentje af te haspelen, maar je mag ook kiezen om als duo elk 200 km te fietsen. De afstanden, opgedeeld in vier lussen van 100 km, worden deels in groep en deels op eigen tempo afgelegd.

wielerpiste affligemDe wielerpiste op de Bellekouter van Affligem wordt de nieuwe start- en aankomstplaats, waarmee de sportregio’s deze wielerinfrastructuur tegelijk wat extra in de kijker willen zetten. Van hieruit vertrekken de lussen richting Aalst-Dendermonde, richting Oudenaarde-Geraardsbergen, richting Dilbeek-Halle en richting Bever-Herne-Galmaarden.

Nieuw is dat ploegen van vier tot tien personen – verenigingen, clubs, bedrijven of vrienden – samen ook 400 km kunnen afleggen op de wielerpiste. Dat zijn dan 1.600 rondjes van 250 meter. Dat evenement heeft plaats op zaterdag van 13 tot 19 uur. “We hopen dat dit aanslaat, zodat er ook continu wat volk aanwezig is op de wielerpiste tijdens de tussenstops”, aldus de organisatoren.

Om de Pajotse 400 wat extra kleur te geven werd comedian Begijn Le Bleu aangetrokken als peter. “Ik ben zelf een fervent wielerliefhebber”, vertelt hij. “Als Waaslander, waar alles plat is, was ik niet zo vertrouwd met het Pajottenland. Intussen mocht ik hier in de regio al meermaals optreden en ik breng dan altijd mijn fiets mee. Zo leerde ik deze prachtige streek al wat beter kennen. Toen men mij vroeg om peter te worden moest ik niet lang nadenken.”

De deelnameprijzen bedragen dit jaar 35 euro (individueel) en 40 euro (per duo of per pisteteam). Er is ook een eigen website opgestart met alle info: www.pajotse400.be.