Eten tussen de sterren voor het goede doel

Wim Cloots, uitbater van het bekende paardensteakrestaurant Horse House, organiseert eind mei een groot benefiet voor het goede doel. En dat is letterlijk zijn dochter Eleonore (3).

Zij wordt getroffen door immuniteitsdeficiëntie, een gezondheidsprobleem dat zwaar onderschat én ondergesubsidieerd wordt. Om een en ander onder de aandacht te brengen kan hij rekenen op een pleiade van bekende Vlamingen. Kirsten Janssens, bekend van The Sky is The Limit, werpt zich op als ambassadrice van ‘Eat to Live’.

Het leven van het gezin Cloots staat sinds augustus 2013 op zijn kop. De jongste dochter Eleonore, die toen 1,5 jaar was, overleefde tenauwernood een koortsaanval, veroorzaakt door een ernstige bacteriële infectie. Daarbij raakte ook haar immuniteitssysteem aangetast.

Sindsdien zit de schrik er goed in. “Als Eleonore ziek is, wordt zij direct opgenomen. Wanneer zij valt en er bloed aan te pas komt, is het meteen alle hens aan dek.”

Even dacht Cloots eraan om zijn restaurant zelfs te verkopen omdat een en ander te allesoverheersend werd. Intussen leerde hij enigszins leven met de situatie. “Eleonore krijgt nu wekelijkse een spuit met antistoffen thuis. Dt is al een grote vooruitgang. Voordien moesten we steeds een hele dag naar het ziekenhuis in Leuven voor een baxter.”

Met hernieuwde moed organiseerde Cloots vorig jaar al drie benefietavonden in zijn restaurant voor het zogenaamde ‘KID Fonds’ van het UZ Leuven. Dat dient voor het ondersteunen van onderzoeken naar deze aandoeningen.

Dit jaar pakt Cloots het met de steun van vriend Rudi Daelemans, zaakvoerder van Kwadro in de regio, grootser aan. Op 28 en 29 mei kan je op het ruiterijcomplex in Domein Drie Fonteinen paardensteak of tomaat-garnaal komen smullen op ‘Eat to Live’.

De kans dat je er een bekende Vlaming tegenkomt is groot. ‘Eten tussen de sterren’ is dan ook het concept. Het initiatief kan namelijk rekenen op de steun van Kirsten Janssens van ‘The Sky is The Limit’. Zij is ambassadrice van het initiatief. Acteurs Vanya Wellens en Filip Peeters zijn opnieuw meter en peter. “Ook zanger Daan, en sportcoryfeeën Eddy Merckx en Paul Van Himst hebben al toegezegd dat ze langs komen, net als minister van Volksgezondheid Maggy De Block. Dat zou onze zaak helemaal ten goede komen…”

De initiatiefnemers zien het groot. “We leggen de lat hoog”, zegt Daelemans. “We zouden graag 100.000 euro bijeenkrijgen.” Alleen met ‘Eat to Live zal het beoogde bedrag uiteraard niet bereikt worden.

“We rekenen ook op stortingen van bedrijven. Voor iedere klant die bij ons tekent gaat er 10 euro naar het goede doel. Daarmee hopen we al het goede voorbeeld te geven. We gaan allemaal ons netwerk en relaties heel hard moeten aanspreken. In totaal zullen we ook een 80-tal vrijwilligers nodig hebben.”

Kirsten Janssens’ motivatie is duidelijk. “Ik heb zelf twee kinderen. Mijn hart gaat uit naar hen. Als je dan hoort dat 80 procent van dit soort gevallen ‘gemist’, wordt omdat er te weinig geld is voor onderzoek dan is het mijn taak om te helpen. Ik zal dit iniatief promoten en er die dag zijn zijn om de mensen te entertainen, op de foto te gaan en met de kinderen te spelen. Het wordt een onbetaalde acte de présence (lacht).”

“De bekendheid moet omhoog”, stelt Cloots tot slot. “Wist je dat zelfs 90 procent van de dokters deze ziekte gewoon niet herkent? Het is een groep van ziekten die zich voornamelijk bij kinderen manifesteert maar er zijn ook heel wat ongediagnostiseerde volwassenen. Ziekteverschijnselen zijn dan ook heel erg uiteenlopend. Ons land nood heeft aan gestructureerde zorg hieromtrent. Dat zijn niet mijn woorden maar die van professor Isabelle Meyts, onze behandelende arts.”

www.eattolive.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise