Renovatie station Vilvoorde gaat eindelijk beginnen

De langverwachte renovatie van het aftandse station van Vilvoorde wordt nu echt concreet. Meer zelfs: de hele stationsomgeving krijgt een grondige face-lift. De partners NMBS, De Lijn en de stad slaan daartoe de handen in elkaar. Begin 2016 gaan de eerste werken in het station van start en begint De Lijn met de bouw van een nieuwe busterminal. De vernieuwing van het station zal in fases gebeuren zodat het steeds kan open blijven.

De vernieuwing van de stationsomgeving is drieledig: het gaat om de aanleg van een busterminal, de renovatie van het station met de bouw van een tweede onderdoorgang en de heraanleg van het stationsplein.

Wat de bussen betreft zijn er momenteel liefst 5 perrons verspreid over de stationsomgeving. Daardoor is er te weinig ruimte voor het aantal reizigers en bussen. Op drukke momenten zorgt dit voor opstoppingen, onveilige situaties en een gebrekkig overzicht.

Een nieuw busstation waar nu het voormalige Joker Casino staat moet ervoor zorgen dat bussen niet langer de rotonde blokkeren. Het comfort voor de reiziger zal toenemen en gegroepeerde haltes moeten een overzichtelijk geheel creëren. De perrons worden uitgerust met comfortabele schuilaccomodatie en realtime reizigersinformatie.

De werken starten in februari 2016 en zullen duren tot het najaar. Er wordt gewerkt in 2 fases waardoor de hinder beperkt blijft. Zo zal steeds een gedeelte van de rotonde beschikbaar blijven.

Over naar het station zelf. Daar valt vooral de bouw van een nieuwe, bredere onderdoorgang waarin ruimte is voor de installatie van liften en roltrappen voor reizigers met beperkte mobiliteit. Die werken starten al begin 2016 net als de volledige facelift van de perrons. Er komen langere nieuwe luifels met behoud van de karakteristieke trappenkooien; vloertegels voor de volledige lengte van de perrons; glazen windschermen en extra schuilgelegenheid.

Voor fietsers komen links en rechts van het stationsgebouw nieuwe overdekte stallingen.

Deze werken zullen in fases duren tot 2019 waardoor voldoende perrons bereikbaar blijven voor de reizigers. De grondige renovatie van de bestaande onderdoorgang met nieuwe vloer-, trappen- en wandbekleding is dan voor 2019.

Het gaat om een investering van 20 miljoen euro. Alles moet klaar zijn eind 2020.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise