'Verwaarloosde waterpartij Zennebedding lokt ratten'

De waterpartij in de vroegere Zennebedding aan het Tuchthuiscomplex ligt er dermate verwaarloosd bij dat er opnieuw ratten opduiken, tot in de tuinen van de omwonenden toe. “Er drijft vaak een groene pap op het water, de planken van de paadjes liggen los en de ingewerkte lichtspots zijn al kapot. Ze laten het hier gewoon maar verkommeren”, klinkt het.

De waterpartij in de vroegere Zennebedding aan het Tuchthuiscomplex werd afgewerkt in 2006. Het nieuwe bekken wordt sindsdien gevuld met kanaalwater, dat op peil wordt gehouden via een pompsysteem.

De werken kaderden in een grootschalige waterzuiveringsoperatie met de aanleg van de Zennecollector. Dat werd gevierd want buurt was voortaan dan ook verlost van de stank van de Zenne.

Maar voor de bewoners was het nog geen onverdeeld succes. Eerst kregen ze te kampen met een overvloed aan muggen en daarna stak een kikkerplaag de kop op. Tussendoor deden ook hangjongeren een duit in het zakje.

Ook ratten bleken er zich een tijdlang thuis te voelen. “Dat was vier jaar geleden”, legt François Vekemans uit de Tuchthuisstraat uit. “Men heeft hier toen ingegrepen vanuit de stad en met succes. Maar nu duiken er opnieuw ratten op.”

Dat verbaast François dan ook niks. “De waterpartij ligt er helemaal verwaarloosd bij. Het onderhoud laat te wensen over. Er drijft een vuile groene pap op het water, de planken op de paadjes langs de oevers liggen los en van de ingewerkte lichtspots werken er verschillende niet meer. Mensen komen hier soms hele zakken brood in het water kappen. ‘Voor de eendjes’. Maar die krijgen dat allemaal niet op. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er nu weer ratten opduiken. Tot zelfs in onze tuin…”

Volgens schepen van Openbaar Domein Katrien Vaes (Open Vld) is er zeker geen sprake van een rattenplaag.

“Al sluit ik niet uit dat er daar wel eens een rat gezien wordt en dat dat verre van aangenaam is. Maar wij mogen als openbaar bestuur ook niet zomaar meer rattenvergif gaan leggen…”

“Dat alles er iets minder proper uitziet dan toen het nog nieuw was, lijkt mij niet zo abnormaal. Er zijn inderdaad een paar plankjes los en er liggen ook veel uitwerpselen van eenden op. We zullen onze borstelmachines inzetten om die paden weer netjes te maken. Maar verder is er veel leven in en rond het water. Dus echt vuil is dat niet. We hebben wel vaak last van sluikstorten op die plek maar we doen ons best om die steeds zo snel mogelijk weg te halen…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise