VDAB start proefproject voor zorgkundigen

De VDAB start, samen met CVO Meise-Jette en Groep In, een uniek proefproject voor zorgkundigen. Gedurende twee schooljaren worden er 23 cursisten, die graag met én voor mensen werken, opgeleid. Specifiek werkzoekenden met een minieme kennis van het Nederlands zijn welkom om zich om te scholen tot zorgkundige.

“Uit onze arbeidsmarktstudies van het afgelopen jaar blijkt niet alleen dat er tekort is aan zorgkundigen, we merken bovendien dat er een grote groep anderstaligen werkzoekend is”, zegt Michaël Van Caeneghem van VDAB.

“Van de werkzoekenden in regio Halle-Vilvoorde die als beroepsvoorkeur zorgkundige hebben, is ongeveer 30 procent anderstalig. Dit is dan ook hét moment om hier actie voor te ondernemen en een aangepaste opleiding voor te ontwerpen. Samen met partners CVO Meise-Jette en Groep In staken we de hoofden bij elkaar. Het resultaat is de opleiding ZorgNed+, waar we werken met een zeer laag instapniveau van Nederlands. Zo ondersteunen we niet alleen de zorgsector, tegelijkertijd werken we aan het versterken van onze anderstalige werkzoekenden.”

Door de combinatie van een vak- én taalopleiding kunnen anderstaligen sneller doorstromen naar de arbeidsmarkt. Het was wel even zoeken naar een geschikte locatie.

“Het is bijzonder moeilijk om in de regio Vilvoorde een geschikte opleidingsruimte te vinden die een kwalitatief goede opleiding zorgkundige mogelijk maakt. We waren dan ook zeer verheugd met het aanbod van woonzorgcentrum Rietdijk in Vilvoorde. Niet alleen omdat de opleiding zo kan plaatsvinden dichtbij de praktijk, woonzorgcentrum Rietdijk heeft bovendien al veel expertise en ervaring opgebouwd rond diversiteit.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise