Hinder door herinrichting stadscentrum

Bewoners en handelaars zullen de komende maanden de nodige hinder ondervinden. De herinrichting van het stadscentrum is namelijk een nieuwe fase ingegaan. Na maanden van voorbereidende werken en nutswerken, worden wegdek en voetpaden in de Guldenschaapstraat en het stuk van de Leuvensestraat van aan de Grote Markt tot aan de Nowélei heraangelegd. De hinder zou voor de kerstperiode wel achter de rug moeten zijn.

De werken in het centrum van Vilvoorde kaderen in een overkoepelend stadsvernieuwingsproject. Na Watersite en het masterplan voor de stationsomgeving, begon in februari de herinrichting van het stadscentrum. De Leuvensestraat, de omliggende straten en de Grote Markt krijgen een grondige opknapbeurt. In de loop van 2018 zullen de werken afgerond zijn.

De nutswerken van fase 1 (Leuvensestraat van Nowélei tot Grote Markt en Guldenschaapstraat) zijn perfect volgens schema verlopen. Alles ging zelfs zo vlot dat de leidingswerken en huisaansluitingen van fase 2 en 3 (Leuvensestraat van aan de Nowélei tot aan de Vijfhoek) vervroegd konden plaatsvinden.

“Om de hinder tijdens de werken tot een minimum te beperken, blijven we gefaseerd te werk gaan”, vertelt Katrien Vaes (Open Vld), schepen voor openbare werken. “Daarom worden de werken aan de bovenbouw opgesplitst in drie deelfases.”

In een eerste deelfase is de Guldenschaapstraat aan de beurt. Er wordt gewerkt van de Rooseveltlaan (Franklin) tot net voor de Toekomststraat. De werken zullen ongeveer drie maanden in beslag nemen. De tweede deelfase vindt plaats vanaf de Guldenschaapstraat tot net voor de Leuvensestraat (inclusief Varkensmarkt). De werken zullen hier ongeveer één maand duren. In de derde en laatste deelfase wordt er gewerkt in de Leuvensestraat van aan de Bergstraat tot aan de Nowélei.

“Vóór de kerstperiode zullen de werken aan de bovenbouw van fase 1 achter de rug zijn. Het eerste deel van de Leuvensestraat zal dan een aantrekkelijke en autovrije straat zijn waar het aangenaam winkelen is.”

Ondanks de voorzorgsmaatregelen zullen de werken aan de bovenbouw toch hinder met zich mee kunnen brengen. “Aangezien de wegverharding wordt uitgebroken van gevel tot gevel, kan de toegang tot woningen en winkels in het gedrang komen. Ook is er tussen 7 en 17 uur lawaaihinder mogelijk. Verder is gemotoriseerd verkeer en parkeren verboden in de werfzone en dit tussen 7 en 17 uur”, aldus schepen Vaes.

Begin volgend jaar starten ook de werken aan de Grote Markt. Daar zal een ondergrondse parking aangelegd worden. De Grote Markt zelf zal verkeersvrij en heringericht worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise