'Best beveiligde frituur van de regio'

De meest beveiligde frituur van Vilvoorde en omstreken heeft de deuren geopend. Dominique Wouters nam na een drieste overval in februari het heft in eigen handen. Zijn nieuwe frituur ‘t Pleintje beschikt dan ook onder meer over twee gesofisticeerde bewakingscamera’s, een heus rookgordijn met bijhorende sirene en verschillende alarmknoppen. ‘Het wordt voor mijn vrouw Carine en mezelf een nieuwe start na heel zware maanden.’

Op donderdag 12 februari vielen twee gemaskerde en gewapende mannen frituur ‘t Pleintje in Houtem binnen. Ze hielden Carine, de vrouw van uitbater Dominique Wouters, onder schot en gingen met 1.500 euro aan de haal. Vorig jaar werd ook al drie keer ingebroken in de frituur. Voor Dominique was de maat vol. Hij vroeg aan burgemeester Hans Bonte (sp.a) een bewakingscamera op het pleintje in Houtem. Maar al snel bleek dat daar om diverse redenen voorlopig niks van in huis komt.

‘Ze hebben mij in de kou laten staan’, vindt Dominique. ‘Ik heb dan ook noodgedwongen zelf maar geïnvesteerd in een volledig nieuwe frituur. Ik moest wel want men wilde mij na die overval niet meer verzekeren voor ik helemaal beveiligd was. Het alternatief was stoppen. De tijdsgeest is er echter niet naar om op je 48ste zomaar een andere job te vinden met ons twee…’

Tien dagen geleden sloot Dominique de deuren en werd de oude frituur – een containerunit – helemaal afgebroken. In de plaats werd een superbeveiligde en comfortabele nieuwe infrastructuur geïnstalleerd van zo’n 10 meter lang en 3 meter breed.

‘Ze zullen ons alleszins niet meer kunnen verrassen zoals toen’, weet Dominique. ‘De achterdeur was voordien altijd los omdat de frigo’s ‘buiten’ stonden. Nu hebben we veel meer ruimte en staat alles binnen. Ze hebben mij toen op die manier verrast. Ik keek in de loop van een geweer toen ik naar voor ging en intussen was er ook langs achter al eentje binnengeslopen.’

Buiten aan de ingang hangt een 360°-camera en ook aan de achterdeur is een camera geïnstalleerd. Het neusje van de zalm is echter een rookgordijn met bijhorende sirene. Die kan Dominique laten afgaan met de afstandbediening die hij altijd op zak heeft of via de twee vaste alarmknoppen.

Binnen een paar seconden kan je geen hand voor de ogen meer zien en ook het lawaai is oververdovend, zo konden we zelf ervaren. ‘Overvallers zullen niet weten waar ze het hebben en zullen maken dat ze weg zijn. Het is een echt anti-overvalalarm’, zegt Dominique trots.

‘Ik ben in principe zelfs overbeveiligd’, beseft de friturist. ‘Het is er misschien wat over maar je begint daar allemaal anders over te denken als je zoiets eens hebt meegemaakt. Dat heeft enorm diepe sporen nagelaten, ook in ons privé-leven. U 100% wapenen kan je niet, dat weet ik ook wel. De installateur vertrouwde ons wel al toe ‘dat hij hier niet graag dief of overvaller zou zijn’… Dit is zeker en vast de meest beveiligde frituur van Vilvoorde.’

‘Mijn doel is gewoon om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Want elke dag kan het opnieuw gebeuren. We gaan bijna vier maanden na de feiten nog altijd door een diep dal. Als de loop van een geweer op u gericht is dan speelt de film van je leven voor je ogen. Wij zijn geen gangsters die zoiets ‘gewoon’ zijn en zomaar kunnen overgaan tot de orde van de dag.’

‘Ik moet nog steeds een slaapmiddel nemen om te kunnen slapen ‘s nachts’, bekent Carine. ‘Dit is de enige manier om een nieuwe start te kunnen nemen. In de oude frituur voelde ik mij totaal niet meer veilig. Het geluid van de opengaande deur deed mij zelfs aan die avond denken. Hier is alles anders.’ De gloednieuwe frituur inclusief beveiliging heeft zowat 40.000 euro gekost.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise