Nieuwe locatie voor politierechtbank en vredegerecht

De politierechtbank en het vredegerecht van Vilvoorde zullen naar alle waarschijnlijkheid later dit jaar verhuizen naar een gebouw aan de Luchthavenlaan. Dat bleek uit vragen van N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh aan minister van justitie Koen Geens en aan minister Jan Jambon, verantwoordelijk voor de Regie der Gebouwen.

Jaarlijks worden er door de politierechtbank van Vilvoorde, een van de grootste in Vlaanderen, tot 17.500 zaken behandeld en daarbovenop nog eens een 3.000 door het vredegerecht. Het gebouw kampt echter met plaatsgebrek en het is totaal niet aangepast voor mindervaliden. “Dit pand is dan ook totaal afgeleefd. Het is dan ook 150 jaar oud”, liet vrederechter Gilbert Putteman eerder al optekenen. Hij moest zelfs al noodgedwongen eens een zitting op de parking in een camionette organiseren.

“De Regie der Gebouwen is van mening dat het toegankelijk maken van de rechtbank voor andersvaliden, technisch niet evident is en bijgevolg bijzonder duur”, zegt kamerlid Van Vaerenbergh. “De beperkte breedte van het voetpad en de steile toegangstrap laten niet toe een traplift op een veilige en aanvaardbare manier te plaatsen. Enkel grondige afbraak- en vernieuwingsbouwwerken kunnen een oplossing bieden voor de toegankelijkheid.”

Daarom werd gezocht naar een andere locatie. Zo zal de gelijkvloerse verdieping van een kantoorruimte aan de Luchthavenlaan 4 voor een periode van 4 jaar worden gehuurd.

Na gunstig advies van de inspectie van financiën zal dit dossier binnenkort op de ministerraad komen. Minister Jambon stelt dat de verhuis in dat geval kunnen plaatsvinden in het najaar.

De stad Vilvoorde en de Regie der Gebouwen gaan ook onderzoeken of de politierechtbank, het vredegerecht en de lokale politiediensten op langere termijn samen kunnen worden gehuisvest in Vilvoorde. Volgens burgemeester Hans Bonte (Sp.a) gaat de stuurgroep daaromtrent binnenkort voor het eerst samenkomen. “Het is wel totaal nog niet duidelijk waar deze nieuwe infrastructuur zou kunnen komen”, aldus Bonte.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise