Uitbater frituur 't Pleintje: 'Ga mijn frituur zelf beveiligen'

Dominique Wouters, uitbater van frituur ‘t Pleintje in Houtem, zal het voorlopig zonder bewakingscamera moeten stellen.

Na een drieste gewapende overval eiste hij dat er werd ingegrepen op het plein dat in de buurt ligt van de ‘beruchte’ sociale wijk. Op de politieraad bleek echter dat het cameranetwerk in heel Vilvoorde verouderd is en er van een eventueel exemplaar in Houtem pas in 2016 sprake is.

‘Ze laten mij in de kou staan. Ik zal mijn nieuwe frituur dan maar zelf beveiligen’, klinkt het ontgoocheld.

Op donderdag 12 februari vielen twee gemaskerde en gewapende mannen frituur ‘t Pleintje in Houtem binnen. Ze hielden Carine, de vrouw van uitbater Dominique Wouters, onder schot en gingen met 1.500 euro aan de haal.

Vorig jaar werd ook al drie keer ingebroken in de frituur. Voor Dominique was de maat toen al vol, waarop hij aan burgemeester Hans Bonte (sp.a) een bewakingscamera vroeg.

De zaak werd nu op de politieraad gebracht. ‘Daar is gebleken dat alle camera’s in Vilvoorde eigenlijk verouderd zijn’, zegt Dominique.

‘De stad gaat nu een studiebureau aanstellen en bekijken waar ze nieuwe camera’s het best kunnen plaatsen. Ook Houtem zal daarbij ‘bekeken’ worden al is het verre van zeker dat die er dan ook effectief komt. En dan spreken we sowieso pas over augustus 2016.’

Het argument dat er voor de verbinding met de politie een probleem is door de antennes van de legerkazerne in Peutie, gaat niet op volgens Dominique.

‘Voor mij moeten die beelden niet permanent bekeken worden. Een camera met harde schijf is voldoende. Die wist zichzelf na een tijd en als er iets gebeurt kan de politie de beelden bekijken. De paal die hier nu staat is overigens van Eandis. Als de stad zelf een paal met camera moet plaatsen zou dat blijkbaar 25.000 euro kosten.’

Dominique voelt dan ook de bui al hangen. ‘Ze gaan mij duidelijk in de kou laten staan. Ik ga dan ook noodgedwongen zelf maar investeren in een volledig nieuwe frituur. Die zal tegen mei klaar zijn.’

‘Ik moet wel want men wil mij na die inbraken en die overval niet meer verzekeren vooraleer ik helemaal beveiligd ben. En dus gaan we dat maar doen. Een mens is verplicht om door te gaan. De tijdsgeest is er niet naar om op je 48ste te stoppen en zomaar een andere job te gaan zoeken…’

De nieuwe frituur zal dan ook helemaal up-to-date zijn. ‘Er komen sowieso camera’s buiten op de vier hoeken. Ook een soort rookbom om mogelijke overvallers in de war te brengen is een optie. Verder denk ik ook nog aan een elektrisch systeem waarbij ik vanaf een bepaald uur zelf de deur kan openen met een knop.’

Dat een en ander flink wat geld gaat kosten, beseft Dominque ten volle.

‘Ik schat 40.000 euro. Maar er zit niks anders op. Ik voel mij hier nu gewoon niet meer veilig en mijn vrouw heeft nog altijd veel schrik. Ik besef dat die nieuwe frituur niet alle risico zal wegnemen. Maar minstens het gevoel zal al beter zijn. Het wordt een beetje een nieuwe start.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise