De Met terug open

Brasserie De Met op de Grote Markt is nu toch terug open ondanks alle perikelen van de jongste weken. Uitbater Aaite Rillaerts heeft in afwachting van de uitkomst in het juridisch dispuut met erfpachthouder brouwerij Haacht op eigen kosten een nieuwe keuken geïnstalleerd.

‘Om toch maar te kunnen opendoen zodat er toch nog inkomsten zijn’, zegt hij.

Een tweetal weken geleden moest Aaite Rillaerts nog halsoverkop de deuren van de bekende brasserie De Met sluiten. Bij een controle van Eandis bleek namelijk dat er verschillende gaslekken waren in de keuken.

Dat waren echter niet de enige mankementen in het pand op de Grote Markt. Zo is er geen verwarming, geen warm water, zijn de ramen kapot, is de vloer in de keuken aan het wegrotten, zijn er verschillende vochtinsijpelingen en zijn er problemen met de afvoer.

De bekende brasserie is eigendom van de stad, maar brouwerij Haacht is erfpachthouder en moet instaan voor de herstellingen. Daar knelt echter het schoentje, met de sluiting als dieptepunt.

Intussen stond op het vredegerecht een verzoeningsgesprek met de brouwerij gepland, maar ook dat draaide op een sisser uit.

Ook de stad Vilvoorde heeft de brouwerij al in gebreke gesteld. Sindsdien bleef De Met mede door de grote onduidelijkheid gesloten. De vrees was dat die situatie nog weken zou aanslepen.

Uitbater Aaite Rillaerts bleef echter niet bij de pakken zitten. ‘We hebben nu toch al terug opengedaan’, knikt hij.

‘De grote keuken beneden is zoals bekend door de brandweer gesloten conform de veiligheidsvoorschriften. We hebben dan maar boven een nieuwe weliswaar veel kleinere keuken geïnstalleerd op eigen kosten. Om toch maar te kunnen opendoen zodat er toch nog inkomsten zijn.’

Een en ander houdt wel in dat de kaart voorlopig beperkt is. ‘We serveren snacks, pasta’s, eigengemaakte hamburgers en dagdagelijkse dingen zoals stoemp. We doen dit met een beperkte ploeg. Ik heb nog steeds twee koks die technisch werkloos zijn….’

Intussen is het wachten op de uitkomst van procedure die loopt tussen enerzijds de stad en brouwerij Haacht en tussen de uitbater en de brouwerij.

‘Binnen de 60 dagen moet er duidelijkheid zijn’, vervolgt Rillaerts. ‘Wij willen de erfpacht overnemen van de brouwerij zodat we zelf de broodnodige werken kunnen doen. Voorlopig verloopt alle communicatie echter via advocaten.’

De heropening blijkt intussen alvast een succes. ‘We krijgen veel steun van de talrijke klanten. Dat doet ons enorm veel plezier.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise