De Kruitfabriek officieel geopend

De Kruitfabriek, dé nieuwe creatieve ontmoetingsplek aan het Zeekanaal, heeft gisteren officieel de deuren geopend.

Het oude industriële pand kadert in het project waarmee de partners van het stadsvernieuwingsproject 4 Fonteinen de leegstaande gebouwen in het gebied een tijdelijke, positieve invulling gaven. De openingsvierdaagse ging alvast geweldig van start. In totaal kwamen over twee avonden al een 1.000-tal bezoekers naar De Kruitfabriek.

Vilvoorde Development werkt sinds 2008 samen met stad Vilvoorde en Waterwegen en Zeekanaal aan de herontwikkeling van 4 Fonteinen, een oud industrieel gebied langs het Zeekanaal. 4 Fonteinen is onder deel van het grotere reconversieproject Watersite en voorziet de realisatie van liefst 950 woongelegenheden en ruimte voor kantoren. In het project staat ook een nieuwe school ingepland.

De afgelopen jaren werden heel wat gebouwen afgebroken en voorbereidende werken uitgevoerd in aanloop naar de start van de bouwwerken die in fases zal verlopen. “Steeds grotere delen of gebouwen komen dus leeg te staan in afwachting van de nieuwe ontwikkeling”, legt Kris Vriesacker van projectontwikkelaar Matexi uit. “Om leegstand en verloedering te vermijden worden deze daarom tijdelijk anders ingevuld.”

En dat is dus ook het geval voor De Kruitfabriek dat voor minstens drie jaar een soort tijdelijk hip cultuur- en gemeenschapscentrum wordt. “We willen hiermee de plek bekend maken bij het grote publiek en ook een aangename sfeer creeëren in de buurt.”

Voor de invulling zorgde vooral het team van Mad Lion. “Tentoonstellingen, intieme concerten, lezeingen en works-hops zullen elkaar de komende jaren afwisselen”, legt Didier Cortois van Mad Lion uit. “Buurtbewoners en bezoekers kunnen elkaar ontmoeten in onze trendy pop-up bar en shop.”

Naast een brede programmatie vinden tal van organisaties hun plek binnen De Kruitfabriek zoals de circusschool en het muzieklabo Noise Gate. De leegstaande ateliers, pop-upzone en tentoonstellingsrumtes kunnen gehuurd worden door kunstenaars, muzikanten, organisaties en bedrijven.

Volgens trendwatcher Herman Konings is er alvast grote vraag naar dergelijke zogenaamde ‘yoghurtbuurten’, waar veel en ook vaak iets nieuws te beleven valt.

De lancering van De Kruitfabriek gaat gepaard met een vierdaags openingsweekend. De festiviteiten startten donderdag al met een knallende afterwork party en gingen gisterenavond verder met een Ladies Night. In totaal vonden al zowat 1.000 bezoekers hun weg naar De Kruitfabriek. Vandaag is er de ‘Grand Opening’ voor het grote publiek met onder meer een optreden van de Vilvoordse band Garcia Goodbye. Zaondag sluiten internationale dj’s het startweekend af. Meer info op www.dekruitfabriek.com

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise