Fouad Hajji: 'Wachten op die ene grote rol'

Acteur Fouad Hajji (32) was gisteren weer even in zijn thuisstad. De man timmert al vier jaar – met succes – aan de weg in Hollywood. Nadat hij de rol van slechterik speelde in ‘NCIS: Los Angeles’, wenkt de grote doorbraak nu echt.

Het stadsbestuur was er dan ook als de kippen bij om Hajji plechtig te ontvangen op het stadhuis, voor hij ‘too big’ wordt voor Vilvoorde. ‘Het is nu wachten tot die ene grote rol er komt’, zegt Hajji, die onlangs maar net naast een grote rol in de nieuwe film van Clint Eastwood greep.

Miljoenen Amerikanen keken eind vorig jaar naar de aflevering van ‘NCIS: Los Angeles’ waarin de slechterik van dienst werd vertolkt door uitgeweken Vilvoordenaar Fouad Hajji. Hij woonde al drie jaar in Hollywood en had eindelijk een grote rol te pakken. Sindsdien zit Fouad’s carrière duidelijk in een stroomversnelling.

‘Ik heb sindsdien twee films gedaan’, vertelt hij. ‘Daarbij ‘False Colors’, over de oorlog in Irak. Dat was een vrij kleine rol maar toch met een vrij groot budget. Daarnaast heb ik ook de rol van gids gespeeld in ‘The mummy gets resurrected’, een film met een budget van 1 miljoen dollar. Verder heb ik ook nog een grote commercial gedaan voor een groot vastgoedproject in Qatar die over de hele wereld te zien is. Vrijdag vertrek ik trouwens naar ginder voor een week voor een aantal shoots voor billboards en magazines.’

Het is dan ook duidelijk dat Hajji’s carrière in de lift zit. ‘Sinds NCIS speel ik mee met de grote namen. Ik word voor vol aanzien, dat voel je. Zolang je geen rol in een topserie hebt vertolkt, word je niet helemaal ‘au serieux’ genomen.’

Het had intussen zelfs allemaal nog wat straffer kunnen zijn. ‘Ik heb auditie mogen doen voor een rol tegenover Bradley Cooper in een film die werd geregisseerd door niemand minder dan Clint Eastwood. Ik ben tot bij de laatste drie kandidaten geraakt maar heb het net niet gehaald.’

Spielberg

‘Daarna ben ik ook nog opgebeld door het castingteam van Steven Spielberg voor een serie met Halle Berry. Ook daar heb ik uiteindelijk naast gegrepen maar het toont wel aan dat ik word opgebeld voor grotere projecten.’

‘Het is nu wachten tot die ene grotere rol er eindelijk komt. Eind deze maand heb ik opnames voor ‘The Foreigner’, een kortfilm geproduceerd door het team achter films als Armageddon en Iron Man. Als alles goed gaat maak ik kans op een rol in de lange versie.’

Fouad zit dus in een positieve flow. ‘Alleen al door het feit dat ik aanzien wordt als mogelijke kandidaat voor dergelijke grotere rollen. Dit is mijn vierde jaar in LA. Normaal duurt het als buitenlander acht à tien jaar voor je die kansen krijgt.’

‘Pas op, het is veel werken. Mensen hebben daarvan een verkeerde indruk. Het is niet omdat ik niet op televisie te zien ben dat ik niet aan het werken ben. Ik ben mijn eigen bedrijf en moet constant ‘solliciteren’ en mezelf verkopen. Schrik mag je niet hebben natuurlijk. Je moet echt limiet narcist zijn (lacht).’

Waar je als acteur wel moet kunnen mee omgaan zijn de afwijzingen. ’99 procent van de tijd krijg je een ‘nee’ op een auditie. Dat is hoe het werkt. Het hoort erbij als professioneel acteur. Je moet gewoon de knop omdraaien en op de volgende uitdaging afgaan. Ik heb vijf keer auditie gedaan voor NCIS. Vier keer was het ‘nee’ maar de vijfde keer had ik wel prijs.’

Twee agents en een manager

Dat Hajji al een zeker weg heeft afgelegd, blijkt ook uit het feit hij intussen twee agents en een manager in LA heeft en een agent in Amsterdam. ‘Het is belangrijk dat team rond je én dat het klikt met die agent. Soms is het een lange zoektocht naar de juiste persoon.’

Zijn roots is Hajji echter niet vergeten. ‘Ik kom regelmatig naar Vilvoorde, toch één à twee keer per jaar. Ik mis mijn familie wel. Het is niet altijd makkelijk. Mijn zus heeft nu twee kinderen. Het zijn de eerste kleinkinderen in de familie. Het is hard dat ik die niet kan zien opgroeien. Maar je moet nu eenmaal keuzes maken.’

‘Gelukkig is er mijn vrouw. Ik heb haar hier in Vilvoorde leren kennen. Ze woonde op 500 meter van mij en het was liefde op het eerste gezicht. De morele steun die ze mij geeft, is heel veel waard. Ik heb veel geluk dat ze met mij mee wou gaan.’

Vreemd genoeg mist Hajji soms zelfs het Belgische weer. ‘In LA zijn er geen echte seizoenen. Je mist dat wel wat op de duur als het echt lang extreem warm weer is. Maar waar ik wel van hou ginder is de ‘way of life’. Lekker relaxed. Je kan ginder elke dag opstaan, de deuren opengooien en dan lekker ontbijten aan het zwembad. Dat gaat hier in België dan weer niet…(lacht)’

Green card

Aan terugkeren denkt Hajji dan ook nog niet. ‘Ik heb mijn ‘green card’ gekregen vorig jaar. Ik mag daar dus mijn hele leven blijven. De keuze is nog niet gemaakt. Maar het spreekt voor zich dat ik daar blijf zolang de carrière blijft vooruitgaan. Maar als het niet meer om te acteren is, kom ik toch liever terug…’

Hajji kreeg uit handen van burgemeester Hans Bonte het typische ‘paardenkopje’ en een boek over Vilvoorde. Hij mocht hij ook het Gulden Boek ondertekenen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise