Laatste ‘Kunst in de Troost’ voor Gilbert Putteman

De vijftiende editie van Kunst in de Troost dit weekend is meteen ook de laatste van drijvende kracht Gilbert Putteman. “Het project stopt niet maar voor mij is het nu mooi geweest. Zo’n organisatie valt niet te onderschatten.”

Kunst in de Troost is een tentoonstelling tijdens Troostkermis ten bate van de restauratie van de basiliek en de conventsgebouwen van de Vilvoordse karmelietessen. “Ik heb 15 jaar de kar getrokken”, vertelt Putteman. “Ik blik met grote tevredenheid en trots op deze mooie uitdaging terug. Maar het vergt een heel jaar werk om zo een tentoonstelling van niveau op te bouwen. Ik heb elk jaar 20 nieuwe kunstenaars naar Vilvoorde gebracht. Voor de selectie ging ik de kunstenaars in kwestie ook zelf opzoeken. Ik schreef ook alle teksten van de catalogus zelf.”

De restauratie is intussen goed opgeschoten. “Enkel een gedeelte van het dak en het orgel moet nog aan de beurt komen. De inspanning moet dus worden verdergezet. Mijn beslissing betekent ook niet het einde van mijn inzet voor de kunst in Vilvoorde en omstreken. Integendeel, op dat vlak koester ik zelfs nationale en internationale ambities. Zo organiseer ik eind september in het kasteel Ter Ham in Steenokkerzeel een tentoonstelling met uitsluitend werk van Duits-Belgische kunstenares Ulrike Bolenz die in Vilvoorde woont. Dit initiatief geniet de hoge bescherming van Herman Van Rompuy, president van Europa, van minister van staat Jean-Luc Dehaene en van Eckart Cuntz, de Duitse ambassadeur.”

Kunst in de Troost is gratis te bezoeken vandaag en morgen  van 14 tot 18 uur en maandag op de jaarmarktdag van 11 tot 18 uur.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise