Beiaardspektakel in en rond basiliek

In het centrum van Grimbergen vindt dit weekend een heus beiaardspektakel plaats in en rond de basiliek. De Beiaardvrienden Grimbergen en de gemeente vieren op deze manier het 50-jarig jubileum van de beiaard. Het wordt spetterend feestweekend met 4 concerten, 3 beiaarden en een barbecue aan het Kerkplein.Tijdens de nocturne is er zelfs een lasershow voorzien op de toren.

De aanleiding voor de festiviteiten is het 50-jarig jubileum van de torenbeiaard. De beiaardcultuur is sinds eeuwen bijna permanent aanwezig in de Grimbergse samenleving.

‘In 1964 werd onze huidige beiaard ingehuldigd’, vertelt voorzitter Kris Van Messem van de Beiaardvrienden. ‘Deze werd in 1964 geïnstalleerd op initiatief van pater-beiaardier Jan Feyen. Diens opvolger Rien Aarssen bouwde de beiaardtraditie in Grimbergen ferm uit, wat leidde tot de toevoeging van een extra basklok in 1998. Momenteel wordt onze beiaard om zijn kwaliteit geprezen door nationale en internationale gastbeiaardiers, die jaarlijks komen concerteren.’

De oprichting van de Beiaardvrienden in 2003 heeft ervoor gezorgd dat de belangstelling voor de beiaardconcerten nog steeds in de lift zit. ‘Dankzij de medewerking en de inspanning van het Gemeentebestuur, de Abdijgemeenschap en een aantal plaatselijke socioculturele verenigingen zijn we erin geslaagd de beiaard een volwaardige plaats te bezorgen in het culturele leven van de gemeente.’

De 50ste verjaardag van de beiaard mocht dan ook niet onopgemerkt voorbijgaan. ‘Vanzelfsprekend is er beiaardmuziek te horen tijdens dit feestweekend, maar daarnaast maken vele culturele verenigingen uit Grimbergen hun opwachting.

Daarbij onder meer het Feniksorkest, dat vandaag vanaf 16 uur het openingsconcert voor zijn rekening neemt, Volkskunstgroep Nele en Brass Partout. Er zijn ook verschillende gastbeiaardiers van de partij. Je zal de beiaard kunnen beluisteren als solo-instrument en in samenspel met een harmonie, een symfonisch orkest en een gitarist.

Ook het gloednieuwe instrument ‘De Bronzen Piano’, een recent ontworpen instrument speciaal voor indoorconcerten, zal te horen zijn in de basiliek. Er is ook een rijdende beiaard uit Praag die vanaf 10 uur door de gemeente rijdt. Zondag is er ook nog een academische zitting.’ 

Wie moe is van het luisteren kan aanschuiven bij een barbecue die georganiseerd wordt door brasserie De Kroon en café De Groenpoort. Een hoogtepunt wordt deze avond, met aangepaste belichting van de toren van de basiliek. Het volledige programma is te vinden op de website  www.beiaardvriendengrimbergen.be. Alle concerten zijn gratis te beluisteren.

Het eigenlijke beiaardseizoen is zopas begonnen met het Paasconcert. Nog iedere zondag tot eind september vindt er een recital plaats. In juli en augustus zijn er bovendien op vrijdagavond concerten door gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland.

Jaarlijkse hoogtepunten zijn de ‘Dag van de Beiaard’ op de derde zondag in juni, en de ‘Pater Feyendag’, op de laatste zondag in september.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise