Jean-Luc Dehaene onverwacht overleden in Frankrijk

Voormalig premier Jean-Luc Dehaene (73) uit Vilvoorde is in Frankrijk overleden. Zijn onverwachte overlijden werd vanmiddag bekendgemaakt door zijn partij CD&V. Het bericht werd in zijn omgeving intussen bevestigd.

‘Dehaene was op vakantie in Frankrijk met zijn echtgenote en vrienden. Ten gevolge van een val is hij daar overleden’, aldus de persmededeling van de partij.

Over de precieze omstandigheden werd nog niets bekendgemaakt. ‘De familie vraagt ook expliciet om op dit ogenblik die grote schok in alle rust te kunnen verwerken, en mogelijke vragen via de partij te laten verlopen.’

De ex-premier werd begin maart nog geopereerd voor pancreaskanker, maar die operatie verliep toen goed.

Dehaene was van 1992 tot 1999 premier van ons land. De ACW’er was al sinds 1971 actief op verschillende ministeriële kabinetten en werd in 1981, onder premier Wilfried Martens, voor het eerst minister, van Sociale en Institutionele Zaken.

Van 2001 tot 2007 was hij burgemeester van Vilvoorde en de laatste jaren zat hij voor de CD&V nog in het Europees parlement.

Ook het stadsbestuur van Vilvoorde reageert met een bericht waarin het zijn medeleven betuigt aan zijn echtgenote Celie Dehaene, hun kinderen en kleinkinderen.

‘De Stad Vilvoorde is trots op de realisaties van Jean-Luc Dehaene als burgemeester en koestert warme herinneringen aan de periode waarin hij de stad leidde. Tot op het einde zette Jean-Luc Dehaene zich in om van Vilvoorde een aangename en mooie woonstad te maken.’Vilvoorde verliest niet enkel een groot politicus, maar vooral een warme mens met een tomeloze inzet voor zijn stad’, aldus burgemeester Hans Bonte.

Als teken van respect worden alle officiële vlaggen halfstok gehangen. Tevens wordt het vuurwerk van zaterdagavond, ter afronding van de Troostkermis, afgelast.

De stad opent eveneens een rouwregister ter ere van haar oud-burgemeester vanaf vrijdag 16 mei 9 uur. Het rouwregister ligt ter ondertekening in het stadhuis, ingang Lange Molensstraat, 1800 Vilvoorde.