College Vilvoorde wint klimaatwedstrijd

Zes leerlingen van Het College Vilvoorde winnen met hun ‘Mobiele Speeltuin’ de hoofdprijs van de Vlaams-Brabantse klimaatwedstrijd en worden ‘junior raadgever voor het klimaat’.

In september riep de provincie Vlaams-Brabant alle leerlingen uit het secundair onderwijs op voor een klimaatwedstrijd. Ze mochten voorstellen lanceren om de klimaatsverandering tegen te gaan.

De provincie beloofde om de twee winnaars elk 250 euro te geven Ă©n om het winnende idee ook daadwerkelijk uit te voeren.

Uiteindelijk deden 31 groepen mee met de klimaatwedstrijd, wat resulteerde in 13 uitgewerkte ideeën, waaruit de vakjury twee winnaars koos.

‘We gaan nu onderzoeken hoe en op welke manier we het winnende idee kunnen uitwerken. De leerlingen zullen hierbij betrokken worden’, zegt gedeputeerde Luc Robijns (Groen).

De hoofdprijs gaat naar de Mobiele Speeltuin van Het College Vilvoorde, een project ingediend door Cato Van Cleynenbreugel, Leen Vander Elst, Victoria Timmermans, Aurélie Anyikoy Ashema, Asmaa Ettalhaoui en Marie Cato Ponnen, begeleid door leerkracht Frederik Van de Plas.

Deze groep wil een mobiele, uitleenbare speeltuin ontwerpen voor kinderen en hun ouders. Ze integreerden in hun idee zowel het spelen als het leren. Ze zorgen ervoor dat er ook aandacht gaat naar het sociale aspect en dat er duurzame materialen gebruikt worden.

‘We kunnen dit idee gebruiken om een mobiele ‘droomstraat’ te ontwikkelen en zo, samen met de buurbewoners, een participatietraject te stimuleren rond buurtgebruik met zowel ruimte voor spelen, als aandacht voor mobiliteit, ruimtelijke ordening, klimaat en groen’, zegt Robijns.

De prijs voor de meest creatieve inzending gaat naar ‘Pay it forward: milieueditie’ van Elke Wijnants van het Sint-Pieterscollege uit Leuven, begeleid door leerkracht Jo Franckx.