Christophe eet paardensteak van 2,5 kg

Christophe Geens (28) uit Tervuren heeft een paardensteak van liefst 2,5 kilogram verorberd in restaurant Horse House. Daarmee verpulverde hij het vorige record (2,08 kg) van het paardensteakrestaurant.

‘Bedoeling was om iets neer te zetten dat voor een hele tijd overeind zal blijven’, lachte Geens, die achteraf weinig last van zijn huzarenstukje scheen te ondervinden. Uitbater Wim Cloots keek zijn ogen uit. ‘Dit heb ik nog nooit gezien.’

Het vorige record in het paardensteakrestaurant stond sinds een goed jaar op 2,08 kilogram. Daarvoor had het liefst 11 jaar op 1,8 kilogram gestaan.

Als grap ontstaan

Zoals het zo vaak met dergelijke ondernemingen kwam de recordpoging al grappend tot stand tussen pot en pint.

‘Ik kom hier al jaren’, legt ‘De Geens’, zoals hij gemeenzaam wordt genoemd, uit. ‘Om hem te plagen zeg ik nadien vaak tegen Wim: ‘Het was goed maar waar blijft de rest?’ Ik heb hier wel al een keer een steak van 1,2 kilogram gegeten met zelfs vooraf nog kaaskroketten maar normaal neem ik een ‘gewone’ steak van 350 of 500 gram.’ 

Om 20.53 uur sneed Christophe zijn eerste stuk steak aan. In een oogwenk waren de eerste 800 gram verorberd. Hij at de steak ‘saignant’ zonder friet of saus en dronk tussendoor enkel wat water.

Het tempo zakte wel wat bij de tweede stevige brok van een goede 800 gram. Maar ondertussen bleef Christophe wel vrolijk grappen en grollen. Uitspraken als ‘Goed eten is belangrijk’ en ‘Amai, warm!’, werkten op de lachspieren bij de supporters.

Laatste brokken op karakter

Het huisrecord ging er al vlotjes aan bij 2,150 kg maar nog gaf Christophe niet af. Hij bleef bij zijn voornemen om een ‘stevig’ record neer te zetten. Een klein uurtje na de start van zijn onderneming ging het laatste stukje vlees door de keel van ‘De Geens’.

‘Die laatste brokken waren op karakter maar al bij al is het vlot gegaan. Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik er nu zo ‘ok’ bij zou zitten. Ik heb zelfs nog een paar stukjes vlees bij mijn buurman gepikt’, lachte de recordman. ‘Een Dame Blanche zou er wel nog ingaan’, klonk het zelfs even later niet eens als grap bedoeld.

Het record werd dus niet een klein beetje bijgesteld maar meteen met een grote hap en dat was ook de bedoeling.

‘Ik wilde er zeker van zijn dat het record een hele poos zal overeind blijven. Ik deed mij voor alsof ik heel zelfverzekerd was maar ik had toch wel mijn twijfels. Het blijft een gigantische hoop vlees. Ik eet graag en veel maar dit is toch van een andere orde. Mijn enige referentie was een ‘all you can eat’ pizzazaak waar ik eens 37 stukken pizza heb opgegeten (lacht).’

Met smaak gegeten

Mijn voorbereiding? ‘Ik heb de voorbije dagen wel veel gegeten maar niet specifiek met dit in het achterhoofd. Vandaag heb ik dan enkel broccolisoep gegeten. Dat is mij aangeraden. De maag is daarmee wel bezig maar krimpt niet. En dat maakte dat ik vrij grote honger had.’

‘Ik heb echt met smaak gegeten. En zoals ik mij nu voel denk ik ook dat het met de vertering wel goed komt (lacht).’

Uitbater Wim Cloots zag het met grote ogen gebeuren. ‘Dit heb ik nog nooit gezien. Echt sterk deze prestatie.’ Christophe Geens zal zichzelf binnenkort op passende manier geëerd zien. Hij krijgt een prominente plek binnen aan de muur van restaurant Horse House.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise