Oud-gemeentehuis van Ternat krijgt tweede leven

Het onderzoek naar het herbestemmingspotentieel van Kasteel Kruikenburg en Kasteel De Mot in Ternat, is afgerond. Kasteel De Mot zal een ceremoniële functie krijgen, de herstellingen starten nog dit jaar. Kasteel Kruikenburg blijft in handen van de Broeders van de Christelijke Scholen.

De gemeenteraad zette in 2021 het licht op groen voor een herbestemmingsonderzoek voor beide kastelen. Het beschermde kasteel De Mot kwam leeg te staan nadat de gemeentediensten in 2015 verhuisden naar het nieuwe administratieve centrum. Het plan om er een horecapunt in onder te brengen, mislukte. Ondertussen werd de fietsbibliotheek er wel in ondergebracht.  

Het Kasteel Kruikenburg is in handen van de Broeders van de Christelijke Scholen. Zij gebruiken een vleugel als woongelegenheid. De andere vleugel wordt gebruikt door het Sint-Jozefinstituut de Brug als klaslokalen en visclub Kruikenburg. Omdat het aantal broeders afneemt, wou de gemeente de opties voor de toekomst onderzoeken.

Ondertussen is het onderzoek naar de toekomst voor beide kastelen afgerond. Het onderzoek gebeurde in samenwerking met 24 waardevolle gesprekspartners, waaronder gemeentelijke vertegenwoordigers, huidige gebruikers en diverse experts. Verschillende mogelijkheden werden onderzocht. Hierbij werd gekeken naar aspecten zoals ruimtelijke, financiële en organisatorische haalbaarheid, evenals de erfgoedwaarde en gewenste invulling volgens de ambities voor de plek.

“Voor Kasteel De Mot bleek het behoud en een herbestemming tot ‘ceremoniekasteel’ in eigen beheer de meest passende optie. Commerciële scenario’s werden uitgesloten vanwege praktische beperkingen en financiële overwegingen”, laat Geert De Feyter (#volks), schepen van Erfgoed weten. Het concept van het ceremoniekasteel omvat een flexibele inrichting waarbij de nadruk ligt op een nieuwe trouwzaal op het gelijkvloers, gecombineerd met een ruimte voor het archief van de Heemkring Sint-Gertrudis op de eerste verdieping.

Dankzij deze herbestemming zal er niet alleen ruimte zijn voor gemeentelijke activiteiten maar ook voor gebruik door derden, zoals vergaderingen en workshops. “Door de koppeling van de trouwzaal en het archief ontstaat een boeiende invalshoek om het kasteel te verbinden met de levensmomenten van de inwoners van Ternat. Hiermee tonen we onze toewijding aan het behoud van cultureel erfgoed en het creëren van waardevolle ruimtes voor haar inwoners”, zegt schepen De Feyter. 

Het is de bedoeling om het archiefmateriaal op een eigentijdse wijze te ontsluiten en te presenteren. Zowel fysiek als digitaal, om de rijke geschiedenis van Ternat tastbaar te maken voor de gemeenschap. Voor Kasteel Kruikenburg kwam het gemeentebestuur niet tot een overeenkomst met de Scholengroep Ternat-Dilbeek voor een overname van het kasteel. Het kasteel blijft in handen van de Broeders van de Christelijke Scholen.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland