Extra zonnepanelen op Sportcentrum Puls

In mei 2021 werd het dak van het gemeentelijke zwembad Puls in Ternat voorzien van 600 zonnepanelen. Deze installatie bracht in 2022 zo’n 207 MWh op, waarvan 71% ter plaatse werd verbruikt. De overige stroom werd geïnjecteerd op het net. In de toekomst zal deze opgewekte energie gedeeld worden met andere gemeentelijke gebouwen zodat de energie-uitgaven stevig ingeperkt worden.

“Weldra is mogelijk om onze eigen opgewekte zonne-energie te delen met andere gemeentelijke gebouwen. Als lokaal bestuur willen we hier natuurlijk mee aan de slag. We breiden dan ook de installatie op het sportcentrum uit en het overschot aan opgewekte zonnestroom van het sportcentrum delen we met andere gemeentelijke sites zoals het gemeentehuis of de Ploter”, aldus Geert De Feyter, schepen voor milieu en duurzame ontwikkeling.

Word mede-eigenaar

Voor de uitbreiding van de installatie werkt het lokaal bestuur opnieuw samen met Pajopower. De financiering van deze zonnepanelen gebeurt met burgerkapitaal. Dit wil zeggen: als inwoners van Ternat (en omstreken) kan je investeren en mede-eigenaar worden van dit project en ontvang je jaarlijks een divident. Zo blijft niet enkel de stroom, maar ook de meerwaarde lokaal. Iedereen dit dus graag wil investeren in extra duurzame energie, kan dit in de zonnepanelen op het dak van het zwembad via een aandeel van PajoPower erkende CV-so (cvba.pajopower.be/vennoot-worden).

Deelwagensysteem

Naast de extra zonnepanelen komen er aan het sportcentrum Puls twee laadpalen en een elektrische deelwagen. De laadpalen worden gevoed met stroom opgewekt door de zonnepalen. Op de parking van de Puls kunnen inwoners dan hun elektrische wagen met 100% groene stroom opladen. “We communiceren over de uitrol van een deelwagen-systeem in Ternat zodra we een beter zicht hebben over de timing en de modaliteiten hiervan. We zetten met dit initiatief opnieuw een stap naar een meer duurzame mobiliteit.” laat Geert De Feyter nog weten.

Topartikels bij Goeiedag.be
Meer kort nieuws