Ternat stelt windenergieplan voor

De gemeente Ternat maakte een windenergieplan op en wil de resultaten nu donderdag voorleggen aan de bevolking en de gemeenteraadscommissie. Aanleiding was het plan van een energiebedrijf om een dossier in te dienen om windmolens in de gemeente te plaatsen.

Schepen van omgeving en duurzame ontwikkeling Gunter Desmet: “Een energiebedrijf contacteerde de gemeente begin 2019 met een voorstel om windmolens in Ternat te plaatsen. Er circuleren ook geruchten over andere mogelijke projecten. Het is de provincie die beslist over de vergunningen om windmolens te plaatsen. De gemeente wordt hierover wel om advies gevraagd. Om met kennis van zaken te kunnen oordelen, hebben we aan een onafhankelijk specialist opdracht gegeven om voor Ternat zelf een windenergieplan op te maken.”

Dat plan is nu klaar en wordt op donderdag om 20u15 toegelicht op een gemeenteraadscommissie. Omwille van corona gebeurt dit digitaal. We willen tegelijk onze inwoners informeren. Daarom zal alles live te volgen zijn via het YouTubekanaal van de gemeente. Via de chatfunctie kunnen de inwoners ook vragen stellen.

Op de infoavond zal onder meer een antwoord komen op volgende vragen:

– Welke zones zijn technisch en volgens de normen geschikt om windmolens te plaatsen en welke niet?

– Welke zones ziet de gemeente niet zitten om windmolens te plaatsen?

– Wat betekent slagschaduw? Hoe zit het met het geluid?

– Hoe kunnen inwoners mee genieten van de opbrengsten van windmolens?

– Welke voordelen zijn er voor de gemeenschap?

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland