Ternat organiseert bloemenwedstrijd

Omdat Ternat ook deze zomer haar status als straffe bloemengemeente in de verf wil zetten, organiseert het gemeentebestuur een originele bebloemingswedstrijd. Dat idee kwam er als compensatie voor het wegvallen van de jaarlijkse Bloemenstoet. De prijzen bestaan uit waardebonnen bij lokale land- en tuinbouwwinkels.

Door de coronacrisis werd de Sinksenkermis met bijhorende Bloemenstoet dit jaar afgeschaft. Een domper voor Ternat, want de gemeente staat gekend als een echte bloemengemeente. Toch wil het lokaal bestuur het straatbeeld een zomer lang verfraaien met bloemen.

En aangezien de mensen in deze crisistijd toch vooral thuisblijven en in de tuin werken, kwam het gemeentebestuur op het idee om een bebloemingswedstrijd te organiseren. Bovendien wil het gemeentebestuur met deze actie de lokale economie een steuntje in de rug geven. De organisatie gebeurt met medewerking van de Landbouwraad en de Landelijk Gilde.

Bloemengemeente

“Elke inwoner wordt uitgenodigd om de voortuin zo smaakvol mogelijk met bloemen te versieren. Dit kan ook de gevel zijn voor woningen die tot tegen de straat komen of het balkon van een appartement”,. “Graag willen we van Ternat de strafste bloemengemeente maken. Om deel te nemen aan de wedstrijd moeten de bloemen uiteraard zichtbaar zijn vanop de straat. Achter- en binnentuinen komen niet in aanmerking. Een onafhankelijke jury beoordeelt de bloemen in de maand augustus op een niet aangekondigd tijdstip.”

Met deze actie krijgt ook de lokale economie een ruggensteuntje. “Door de coronacrisis hebben onze lokale bloemenhandelaars het niet gemakkelijk. Graag willen we hen met deze actie helpen”, zegt burgemeester Michel Vanderhasselt, bevoegd voor landbouw en lokale economie. “We voorzien een prijzenpot van 1.500 euro in de vorm van waardebonnen bij Ternatse tuincentra, bloemenzaken en landbouwbedrijven. De deelnemers worden uitgenodigd op de prijsuitreiking op de Dag van de Landbouw, dit jaar op zondag 20 september,” zegt schepen van omgeving Gunter Desmet.

Deelnemingsformulieren zijn te bekomen bij de lokale bloemen- en plantenverkopers of op ternat.be. Inschrijven kan tot 21 juli 2020 voor één van de categorieën: voortuin, balkon/vensterbank of geveltuin. Deelnemingsformulieren kunnen ingediend worden bij de milieudienst.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland