Circulatieplan Ternat-centrum naar de prullenmand

In Ternat belandt het circulatieplan dat in april werd ingevoerd voor het centrum in de prullenmand. Dat besliste de gemeenteraad donderdagavond.

De proefopstelling wordt in de loop van november opgeheven. In de Molenstraat en de Bodegemstraat zal dan opnieuw in de twee richtingen kunnen worden gereden. In de Keizerstraat blijft de bestaande dubbele rijrichting behouden.

Enkel op de Markt en in de Gemeentehuisstraat wordt niet teruggeschroefd naar de oude situatie. Er komt eenrichtingsverkeer vanaf de Markt richting Gemeentehuisstraat en ook in de Gemeentehuisstraat zelf wordt de bestaande eenrichting omgekeerd, richting Bodegemstraat en Molenstraat. Reden is dat na de herinrichting van de straat tweerichtingsverkeer in de Gemeentehuisstraat technisch niet meer mogelijk is.

Bedoeling is wel dat – ten opzichte van de huidige situatie – de wegsignalisatie op de Markt zo wordt aangepast dat er twintig extra parkeerplaatsen worden gecreëerd. Volgens schepen Luc Wachtelaer (LVB), die de bevoegdheid over mobiliteit heeft overgenomen van Guido Van Cauwelaert (sp.a groen +), zal ook de veiligheid verhogen en worden de voetpaden breder gemaakt. Voorts komt er op korte termijn straatmeubilair bij, maar dat kan later eventueel nog worden verplaatst.

De bestaande fietsstrook op de Markt blijft wel behouden. De auto’s zullen de Markt moeten verlaten via de Gemeentehuisstraat of de Verbrugghenstraat. Het studiebureau Grontmij moet het ontwerp voor de Markt de komende weken in een gedetailleerd plan gieten, dat dan door de gemeente zo snel mogelijk zal worden uitgevoerd.

Het gemeentebestuur bereikte intussen wel een compromis over een nieuw (toekomstig) circulatieplan voor de centrumstraten, maar aan het studiebureau Tecnum, dat vanmiddag werd aangeduid door het schepencollege, wordt gevraagd om dat plan eerst grondig onder de loep te nemen.