Lenny Crabbe (Freaky Age) draagt 'icebucket' en song op aan overleden buurman (+ video)

Lenny Crabbe, zanger van de Ternatse rockgroep Freaky Age, plaatste zijn eigen versie online van de wereldwijd om zich heen grijpende ‪#‎IceBucketChallenge, om de (neurologische) ziekte ALS onder de aandacht te brengen.

Lenny, die sinds een tijdje in Berlijn woont en daar ook zijn soloproject onder de naam Len Sharp voorbereidt, ging echter een stapje verder.

‘Ik wilde iets meer doen en daarom schreef ik een song ‘Buckets of ice’, speciaal om deze actie te ondersteunen’, vertelt Lenny.

‘Toen ik nog in thuis in Ternat woonde zag ik een goeie buurman van ons, Erwin, aftakelen door ALS. Ik zag hem veranderen van een sterke man en een harde werker naar iemand die nauwelijks nog in de tuin kon zonder hulp van zijn vrienden en familie.’

‘Ik wil het liedje opdragen aan iedereen die ziek is. Ik weet dat het slechts een liedje is, maar het is mijn manier om een boodschap van hoop op beterschap te verspreiden.’

ALS acht jaar overleefd

erwin vanderborghtDe Erwin waarover Lenny het heeft was Ternattenaar Erwin Vanderborght (foto).

Hij was een zelfstandig tuinier, gehuwd en vader van twee zonen toen hij in 2003 te horen kreeg dat hij ALS had.

Zijn levensverwachting was hooguit twee jaar, maar Erwin slaagde er met een onverdroten moed in om de ziekte nog acht jaar te overleven.

Voor de medische wereld ging hij als een mirakel door het leven. Vanderborght overleed uiteindelijk in 2011.

Kort voor zijn dood publiceerde Vanderborght nog het boek ‘Van terminaal naar vitaal’, een turf van 700 bladzijden, waarin hij zijn ontdekking van een ‘bijzondere bewustzijnsverruiming’ beschrijft.

Door zijn verlamming typte Erwin het boek via een aangepaste computer, waarbij elke hoofdbeweging stond voor het typen van één letterteken. Het boek telde 1,2 miljoen lettertekens.