Rock Ternat gooit de handdoek

Rock Ternat, het grootste najaarsrockfestival in Vlaanderen, houdt op te bestaan. Dat maakte de organisatie dinsdagavond op een persconferentie bekend.

De vzw De Nieuwe Retro, de beheerder van het festival dat in 1993 van start ging en 21 edities kende, wordt vereffend. De rechtbank verklaarde het dossier vrijdag ontvankelijk. De uitspraak volgt normaal binnen twee weken.

Oorzaak is de tegenvallende editie van 2013 waar slechts 9.000 bezoekers opdaagden, daar waar Rock Ternat de laatste jaren altijd 12 tot zelfs 15.000 bezoekers wist te trekken.

Financieel was er in 2013 een tekort van 170.000 euro. Na aftrek van de eigen middelen van de vzw blijft het tekort 69.000 euro.

‘De gerechtelijke ontbinding heeft tot doel alle leveranciers maximaal, objectief en snel terug te betalen’, zegt voorzitter Kim De Wever.

‘Er is ook nog een proces met de BTW dat sinds 2008 aansleept. Het gaat om 80.000 euro die we betaalden, maar ooit hopen terug te krijgen. De uitspraak verwachten we pas in 2017.’

2014 wordt in elk geval een sabbatjaar. Of de toekomst een nieuw project inhoudt is nog koffiedik kijken. ‘We duiken even onder de radar, maar de expertise verdwijnt niet. Een festival in de grootte van Rock Ternat gaan we in de toekomst niet meer organiseren, maar het neemt niet weg dat de zin om het Ternatse publiek te entertainen nog steeds aanwezig is bij een aantal huidige organisatieleden.’

‘Het einde van Rock Ternat is met veel spijt in het hart, maar een dergelijke financiële tegenslag komen we niet meer te boven. We budgetteerden altijd heel strak, zonder excessen. We werden ook steeds meer de speelbal van de boekingskantoren. Onze eigen impact op het programma was klein geworden. Door de toenemende reglementering verschuift de focus ook steeds meer naar administratie in plaats van naar de kwaliteit van het eindproduct.’

Lees ook:

rock ternat einde