Ternat stopt met thuisopvang zieke kinderen

Ternat stapt vanaf 2015 uit de ‘thuisopvang voor zieke kinderen’ van 3Wplus. Dat werd duidelijk op de gemeenteraad na een vraag van oppositieraadslid Geert De Feyter (CD&V).

De dienst bestaat voor ouders die niet kunnen instaan voor de opvang van hun ziek kind (0 tot 12 jaar) omdat ze moeten werken, solliciteren of een beroepsopleiding volgen. Een vijftiental gemeentebesturen in West-Brabant doen beroep op deze dienst van 3Wplus, met zetel in Zellik.

Ternat had tot voor enkele jaren een apart statuut binnen dit sociale tewerkstellingsproject omdat het voor deze thuisopvang nog personeel van de vzw Breugelkind inschakelde.

Door besparingen werd die dienst bij Breugelkind afgestoten, waardoor Ternat sinds vorig jaar de volle pot moet betalen.

Voor de gemeente betekende dat een stijging van een paar duizend euro per jaar – afhankelijk van het aantal opgebruikte ziektedagen – naar ruim 17.000 euro in 2013.

Ternat vindt dat een te zware investering. In 2012 telde Ternat 247 opvangdagen, in 2013 liep dat op tot 272. Ouders betalen per opvangdag 30 euro, maar de gemeente legt daar nog eens 80 euro bij.

‘Bovendien kan iedereen via zijn of haar mutualiteit beroep doen op een gelijkwaardige dienst’, zegt schepen Kathleen Platteau (LVB). De Feyter betwijfelt dat die diensten via de mutualiteiten gelijkwaardig zijn.

Volgens Platteau volgt in de loop van het jaar nog een informatiecampagne voor de ouders via het Lokaal Overleg Kinderopvang.