Gesneuvelden Groote Oorlog in straatbeeld

In Sint-Pieters-Leeuw hangen de komende vier weken de foto’s op van tien gesneuvelden uit de eerste wereldoorlog in het straatbeeld.

Elke soldaat hangt in de straat die nadien naar hem vernoemd werd. Het is een eerbetoon van het gemeentebestuur aan de vele jonge mannen die vochten voor het vaderland.

Op die manier krijgen de gesneuvelden opnieuw – letterlijk – een gezicht en worden passanten geconfronteerd met hun verleden. Het brengt de wereldoorlog en herdenkingen, die zich vooral toespitsen op de Westhoek, plots zeer dichtbij.

Schepen voor Erfgoed Jan Desmeth: “Deze activiteit is de vierde activiteit in ons programma ’14-’18. De foto’s van enkele gesneuvelden, mensen uit onze parochie en prominent in het straatbeeld, mogen symbool staan als eerbetoon aan al onze gesneuvelden, mensen, die wij doorheen de tijd, nooit willen vergeten.”

De banieren met de foto’s zijn heel eenvoudig opgemaakt. Naast de foto prijkt enkel een klaproos, symbool voor de eerste wereldoorlog, en een QR-code.

Wie met zijn smartphone de QR-code scant komt automatisch op de app van http://ontdek.penzine.be (Pajottenland & Zennevallei) terecht met info over de gesneuvelde waarnaar de straat is vernoemd.

Het initiatief loopt tot 11 november. In de dagen erna worden de doeken weer verwijderd.