Meer recreatie en natuurbeleving in vergeten ‘Groen Ruisbroek’

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en gemeente Sint-Pieters-Leeuw slaan de handen in elkaar om ‘Groen Ruisbroek’ – op de grens van Sint-Pieters-Leeuw en Brussel – te versterken als groene cluster en open te stellen voor recreatie en natuurbeleving.

De oude Zennebeemd is voor veel inwoners van Ruisbroek onbekend, dus ook onbemind terrein.

De zogenaamde ‘beemd’ in Ruisbroek zit gekneld tussen de woonkern van Ruisbroek en de R0-ringweg.

‘We werken steeds zo concreet mogelijk en in overleg met alle betrokkenen’, zegt Kim Ceusters van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, coördinator van het project.

‘Dit betekent dat we natuur, landschap en mensen in evenwicht willen houden. De komende maanden wordt gestart met het afwerken van de visvijver, ingroening van de omgeving van de sporthal, herinrichting van de Beemdstraat en beheer en versterken van groenbuffers.’

‘Er komt ook een groene verbinding tussen de sporthal en dienstencentrum ’t Paviljoentje en verbindingen over Lakebeek met wijk’.

‘Dit dossier heeft naast de opwaardering van het natuurrijke gebied in Ruisbroek, ook nog een belangrijke bijkomende functie, met name het bevorderen van de sociale cohesie onder de inwoners van Ruisbroek’, stelt schepen Gunther Coppens (N-VA).

‘Dit doen we door een bos om te vormen tot speelbos en door groene onthaalpunten te voorzien in het gebied. Op termijn zal via een wandel- en fietsnetwerk aangetakt worden op de groene wandeling van Brussel.’

Naast de Wandelingstraat wordt het bestaande intensief gemaaide grasland omgetoverd tot een natuurlijk speelparadijs.

De eerste zone wordt ingericht met het oog op de allerkleinsten. Twee wilgenhutten, een houten tipi, boomstammetjes, totempalen, robuuste zitbanken en de afwisseling tussen intensief en extensief gemaaid gazon zorgen voor uren speelplezier.

De tweede zone biedt meer ruimte voor balsporten en jongeren. De speelterreinen worden omgeven door nieuwe laanbomen, stroken bloemenweide, gemengde hagen met knotbomen en gevarieerde houtkanten.