PIVO realiseerde vorig jaar 469.446 opleidingsuren

In 2023 werden er 469.446 opleidingsuren gerealiseerd in het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de voorbije jaren. De stijgende vraag naar politiepersoneel toont zich in de cijfers, want met 283.727 uren heeft de politieschool het hoofdaandeel in het totaal aantal opleidingsuren.

Het PIVO is het Vlaams-Brabants opleidingscentrum voor politie, brandweer, dringende geneeskundige hulpverlening en medewerkers van lokale en regionale besturen. Hulpdiensten, lokale besturen, organisaties en bedrijven kunnen er terecht voor een brede waaier aan kwaliteitsvolle, praktijkgerichte en direct toepasbare specifieke en multidisciplinaire opleidingen, trainingen en vormingen.

​Vorig jaar realiseerde het PIVO 469.446 opleidingsuren. Dat was vier procent meer dan in 2022. Bovendien overstijgen deze cijfers de 458.585 opleidingsuren van 2019, het jaar voor de start van de coronacrisis. Hiermee heeft het PIVO de moeilijke coronajaren achter de rug.

“Deze stijging is vooral het gevolg van een verhoogde instroom bij politie omdat er meer inspecteurs aangeworven worden. 55 procent van het totaal aantal opleidingsuren wordt gerealiseerd door onze politieschool”, zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor het PIVO. “Een andere reden voor de stijging is dat er steeds meer opleidingen op locatie worden aangeboden. Dat zijn voornamelijk voortgezette en/of gespecialiseerde opleidingen en opleidingen op maat van het lokale bestuur.”

Het PIVO investeerde de laatste jaren in de kwaliteit, docenten en infrastructuur om een hoog aantal opleidingsuren te kunnen behalen. Zo kwamen er een nieuwe sporthal, klaslokalen en schietstanden voor de politie. Ook de organisatie werd aangevuld met een digitaal leerplatform. Hierdoor is professioneel afstandsonderwijs mogelijk. “En we blijven investeren in de site. Om in de toekomst te kunnen uitbreiden, hebben we de BOMACO-site aangekocht”, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

Topartikels bij Goeiedag.be