Staking bij De Lijn afgelopen

Er is een akkoord gesloten tussen de directie en vakbonden bij openbaarvervoersmaatschappij De Lijn in Vlaams-Brabant. Vanaf zaterdag wordt de staking stopgezet en zullen alle bussen normaal gezien opnieuw normaal rijden. Dat meldt vakbond ACOD vrijdagavond.

De staking ontstond maandag spontaan na een conflict tussen een leidinggevende en enkele buschauffeurs in de stelplaats van Asse. De staking breidde zich de dagen nadien ook uit naar andere stelplaatsen. Vrijdag was er hinder in de Vlaamse Rand zoals Asse, Dilbeek, Londerzeel, Grimbergen en Vilvoorde. Ook in de Druivenstreek rond Overijse, Leuven en Tielt-Winge werden er ritten geschrapt.

Vrijdagmiddag vond er dan opnieuw een overleg plaats tussen de directie van De Lijn en de vakbonden. In de loop van de namiddag raakte bekend dat beide partijen tot een akkoord kwamen. Er zal een tweede teamcoach worden aangesteld in de stelplaats van Asse, er komt een extern onderzoek van IDEWE naar het functioneren en de bekwaamheid van de leidinggevende en de man krijgt extra ondersteuning. Als uit dit onderzoek blijkt dat de teamcoach naar behoren functioneert, zal het ACOD zich erbij neerleggen dat hij blijft werken in Asse. De vakbond had overigens nooit om een ontslag gevraagd maar wilde de man wel overplaatsen naar een andere stelplaats.

“We hadden nog kunnen blijven doorgaan maar we willen de reizigers niet langer in de kou zetten. Helaas is staken soms de enige manier om directieleden rond de tafel te krijgen”, zegt Stefaan Laroy van het ACOD.

“We zullen wel een nieuwe stakingsaanzegging indienen zodat we kort op de bal kunnen spelen als de directie niet na zo komen wat er beloofd is. Dan kunnen er nieuwe acties volgen”, sluit de vakbondsman niet uit. Maar voor nu lijkt de spontane staking dus achter de rug, al zal het busverkeer in de getroffen regio pas zaterdag volledig terug hervatten.

Topartikels bij Goeiedag.be