Algemeen vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw in onze regio

In Vlaanderen is het reeds in meer dan de helft van de gemeenten verboden om zelf vuurwerk af te steken. Het verbod op het gebruik van vuurwerk tijdens oud en nieuw, geldt op zondag 31 december 2023 en maandag 1 januari 2024.

Wanneer het misgaat bij het afsteken van vuurwerk, kunnen de fysieke gevolgen zeer ernstig zijn. Daarnaast heeft vuurwerk ook een negatief effect op huisdieren, die een veel scherper gehoor hebben dan mensen. Door flitsen en knallen kunnen ze in paniek raken en weglopen met alle gevolgen van dien: verloren lopen of gewond geraken.

 De gemeentebesturen beslissen over het verbod. Zij kiezen ofwel voor een algemene toelating voor iedereen of voor een algemeen verbod, dan mag niemand, ook de gemeente zelf niet. Soms moet je individueel toestemming vragen aan de burgemeester. In de gemeenten in onze regio is het vuurwerk verbod in alle gemeenten voor iedereen van toepassing. Enkel mits een speciale toelating of tijdens oudejaarsnacht wordt er hier en daar een uitzondering toegestaan.

Topartikels bij Goeiedag.be