Nieuw beeldje voor verdienstelijke Merchtemnaren

De voorbije jaren, zeg ondertussen al maar decennia, bedacht de gemeente personen die zich verdienstelijk hadden gemaakt, met een geschenk. Dat cadeau bestond uit een bronzen beeldje dat een steltenloper voorstelde. “Die werden gemaakt door een kunstenaar uit Namen. Ondertussen is onze voorraad uitgeput en de maker is er mee gestopt. We moesten dus op zoek naar een alternatief. Dat hebben we ook gevonden en nog wel kort bij huis, namelijk bij…de Koninklijke Steltenlopers,” aldus schepen van Cultuur David De Valck.

Bij de Koninklijke Steltenlopers van Merchtem hebben ze met de Opwijkse Bernadette Berghman, die beeldende kunsten studeerde, een creatieve duizendpoot in de rangen. Zij draagt niet alleen de vlag, maar kan in haar vrije tijd ook haar creatieve talenten laten spreken.

“Bij ons straalt alles steltenlopers uit,” vertelt Bernadette. “Mijn man Geert De Smedt, is afkomstig van Langevelde en lepelde ons de stelten als het ware in, in die mate dat ondertussen  iedereen van de familie er op een of andere manier bij hoort. Met de Merchtemse ambassadeurs maakten we de voorbije jaren heel wat verre uitstappen en telkens bracht ik enkele souvenirs mee uit die landen. Die typische dingen gaf ik dan een Belgisch-Merchtems steltenloperstintje mee. Dat is ondertussen uitgegroeid tot een ganse collectie.

Ook van onze groep maakte ik al miniaturen en zo begon ik aan het beeldje, waarvan de gemeente nu een “bestelling” heeft geplaatst. Ik liep zelf op stelten en ken dus het gevoel en de bewegingen van zo’n steltenloper goed genoeg. Dat geef ik weer in mijn beeldjes, die stuk voor stuk uniek zijn.

Het is geen bandwerk. Ik begin met metaaldraad, daarrond boetseer ik uit klei een figuur en breng daarna een verharding aan. Daar kruipt wel wat werk in en op een week – enkel ’s avonds – heb ik een beeldje klaar.” Inmiddels heeft de gemeente Merchtem al een klein voorraad figuurtjes in haar bezit en zij die er ooit eentje mogen ontvangen gaan er zeker blij mee zijn! (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk