Gemeentehuis krijgt schoorbalken zodat het niet verder open valt

Het gemeentehuis van Asse heeft schoorbalken gekregen opdat de linker- en rechtergevel niet verder open zouden vallen. De scheuren in het plafond van de raadszaal worden deze zomer hersteld.

Geen paniek bij het lezen van bovenstaande titel, het wellicht bekendste gemeentehuis van Vlaanderen staat niet op instorten. Maar toch waren er enkele maatregelen nodig om erger te voorkomen. Wie eens een gemeenteraad of een receptie bijwoonde, kon al enige tijd vaststellen dat er scheuren zijn in het oude gemeentehuis en in de raadszaal zijn die het meest zichtbaar.

“De scheuren lopen van de voor- naar de achtergevel. Dit komt omdat de rechter- en linkergevel ‘open vallen’ naar buiten toe”, zegt algemeen directeur Lander Van Droogenbroeck. Om de scheuren te monitoren, plaatste het gemeentebestuur gedurende meer dan een jaar scheurmeters. Uit analyse van de meetresultaten bleek dat zo goed als alle scheuren stabiel bleven.

De oorzaak van dit probleem kan gezocht worden in de fundering van het gebouw. Dat gaat dan ook al even mee want het werd opgericht in de periode 1861-1864 naar een ontwerp van de provinciale architect L. Spaak. “Herstellingswerken aan de fundering zijn zeer duur en ingrijpend. Omdat er de eerste jaren geen grondige werken aan het gemeentehuis gepland zijn, kiezen we ervoor om de bestaande situatie te stabiliseren, wat ook de meest budgetvriendelijke optie is.”

In het voorjaar werden er door de firma Refort twee schoorbalken geplaatst, een boven de rechtergevel en een boven de linkergevel. “Deze twee balken worden met elkaar verbonden door drie trekkabels. Twee kabels lopen op de zoldervloer boven de raadszaal en zijn bijgevolg niet zichtbaar. De derde kabel kon niet weggewerkt worden in het gebouw en loopt achter de achtergevel”, aldus de algemeen directeur.

Wie naast het gemeentehuis staat en eens omhoog kijkt, kan de balken dus zien. Al werd ervoor gekozen om de schoorbalken en de zichtbare trekkabel in het lichtgrijs uit te voeren zodat alles mee opgaat in het kleurenpallet van de gevel.

Deze zomer worden de scheuren in de raadszaal hersteld en wordt het plafond opnieuw geschilderd. Ook het schilderen van de goten van het gemeentehuis staat binnenkort op de planning.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!