Pajots volkssprookje van Pol De Mont heruitgebracht ter gelegenheid van Erfgoeddag

Nu zaterdag kan je in de bibliotheek van Liedekerke kennis maken met een traditioneel Vlaams wondersprookje uit het Pajottenland. Oorspronkelijk opgetekend in 1896 door Pol De Mont, brengt ZENDER naar aanleiding van Erfgoeddag ‘Beestig’ het sprookje ‘Van het toverstokje, de gouden pluim en het sprekend ezeltje’ opnieuw uit als een set vertelplaten.

Onder de titel ‘Dit zijn Vlaamsche Wondersprookjes’ tekenden Pol de Mont en Alfons de Cock aan het van de eind 19 de -eeuw tal van Vlaamse sprookjes op. Zo verzamelden ze ook tientallen sprookjes uit het Pajottenland waarin dieren een hoofdrol spelen. Tot de verbeelding sprekend materiaal, dat bovendien sinds 2006 tot het publieke domein behoort. Een ideale bron dus voor de cultureel erfgoedwerkers van ZENDER om mee aan de slag te gaan.

Lokale oude vertelsels en traditionele technieken uit het verre oosten vinden mekaar in deze heruitgave. Naast de omzetting van het negentiende eeuws Nederlands naar een hedendaags taalgebruik werd het sprookje ook omgevormd van een geschreven tekst tot een Japans verteltheater, kamishibai genoemd. Hiervoor deed ZENDER een beroep op jong artistiek talent. Seren Teke uit Schaarbeek mocht haar tekenpotloden slijpen en transformeerde het verhaal over Hans Kallebout uit Wambeek tot 13 kleurrijke
vertelplaten.

Aanstaande zaterdag kan je in de bibliotheek van Liedekerke het oude sprookje in een nieuw jasje (her)ontdekken. Om 10.30 uur kan je in aanwezigheid van de kunstenares Seren Teke en leden van het Pol de Mont genootschap genieten van een voorleesfeestje. Aansluitend is er een knutselmoment voorzien voor de aandachtige luisteraars.

Op zondag 23 april kan je tijdens Erfgoeddag het sprookje in het Pajottenland ontdekken. Naast vertelsessies in Wambeek, hoe kan het ook anders, de thuishaven van Pol de Mont, kan je ook in Vollezele en Herne terecht voor voorleesplezier. In Roosdaal is het bovendien rasverteller en acteur Emile Ringoot die je mee neemt in de wondere wereld van het toverstokje, de gouden pluim en het sprekend ezeltje. Daarnaast staan er komende zondag ook meer dan 25 andere activiteiten op het programma van Erfgoeddag in het Pajottenland en de Zennevallei.
Meer info: www.erfgoeddagpz.be

Topartikels bij Goeiedag.be