Iconische radioprogramma Dialectofoon keert nog een keer terug voor Erfgoeddag

Speciaal voor Erfgoeddag presenteert dialectkenner Lode Pletinckx nog een keer Dialectofoon, deze keer als avondshow in het CC Asse. Nadien geeft hij ook een boek uit met de opvallendste woorden en uitdrukkingen in het Assese dialect.

De Dialectofoon was twintig jaar lang niet weg te denken op de lokale radio in Asse. In 1982 startte het radioprogramma dat iedere zondag te horen was tussen 10 en 11 uur. Lode Pletinckx, René De Rop en Julien Van Den Broeck presenteerden het programma, eerst op Radio 24 en later op Radio Viva. 

“Tijdens dat uurtje kwamen heel wat woorden en uitdrukkingen in het Assese dialect aan bod”, zegt Lode Pletinckx. “Het was een soort spelprogramma waarbij luisteraars live konden inbellen. Heel wat mensen belden ons op met dialectwoorden die zo hoorden van hun ouders of grootouders.”

Twintig jaar lang zou de Dialectofoon te horen zijn op de lokale radio. “We waren een soort van trendsetter, ons programma was uniek in Vlaanderen en werd nadien overgenomen door andere lokale radio’s. Ons programma was een enorm succes in West-Brabant”, vertelt Lode. In die twintig jaar werden ruim 13.000 woorden uit het Assese dialect verzameld. “Ons programma verdween in 2002 op een moment dat ook de lokale radio’s het moeilijk kregen. Al hebben we alle woorden en uitdrukkingen dan wel nog verzameld in het Woordenboek van het Asses, een groot verzamelwerk met een wetenschappelijk belang.”

Zijn twee kompanen zijn ondertussen al overleden, maar speciaal voor Erfgoeddag wil Lode Pletinckx nog een keer de Dialectofoon presenteren. Dat doet hij zaterdagavond in een ondertussen uitverkochte grote zaal van het CC Asse. “De Erfgoedweek focust dit jaar op immaterieel erfgoed en meer bepaald taal. Het thema dit jaar is ‘Beestig’ en dus zal het zaterdagavond voornamelijk over de bieësten en de daaiven gaan.”

Wie gaat kijken, frist maar beter de kennis van het Assese dialect nog eens op. “Net zoals op de radio wil ik veel interactie met de zaal”, zegt Lode. “Het zal wel wat vreemd aanvoelen, want ik kon normaal altijd terugvallen op de kennis van René en Julien. Ik zorgde dan voor de uitleg maar zeker René maakte er een heel toneeltje van. Gelukkig krijg ik zaterdag een beetje hulp van de kleindochters van René.”

Speciaal voor deze extra editie van de Dialectofoon brengt Lode Pletinckx met Woorden om te bewaren… uit de schatkamer van het Asses ook een nieuw boek uit. “Dat bevat meer uitleg over enkele woorden en uitdrukkingen in het lokale dialect. Het telt driehonderd bladzijden, maar verschilt toch met het woordenboek uit 2003 dat toch enkel een oplijsting van alle woorden was. Dat is ondertussen ook online terug te vinden, al zijn er plannen om een nieuwe, aangevulde herdruk uit te brengen. Het Asses dialect wordt dan wel steeds minder gesproken, de kijk erop is wel aan het veranderen. Ik merk dat er steeds meer interesse komt.””

Het nieuwe boek is vanaf zaterdag te koop voor 25 euro, al zal Lode er zelf geen euro aan verdienen. “De winst geef ik aan het project Brooddoosnodig. Dat wil zorgen voor een gezonde maaltijd voor elke leerling en ook in Asse is dat niet vanzelfsprekend. Vanaf volgend schooljaar zullen verschillende scholen in Asse zo gezonde maaltijden kunnen aanbieden aan de leerlingen.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk